Η είδηση ήρθε για να χτυπήσει στην… καρδιά τους πατρινούς φίλους του ποδηλάτου.

Το Αγρίνιο ξεκίνησε να λειτουργεί πιλοτικά το σύστημα ηλεκτρικών κοινόχρηστων ποδηλάτων και ήδη από την Μεγάλη Τρίτη οι πολίτες που ενδιαφέρονται θα έχουν την δυνατότητα να γίνουν κάτοχοι της σχετικής κάρτας.

Στην Πάτρα, όμως, απέχουμε αρκετά από το να ξεκινήσουμε την εφαρμογή του συστήματος κοινόχρηστων ηλεκτρικών ποδηλάτων, αφού ακόμα και αυτό το σύστημα των απλών και συμβατικών ποδηλάτων, μάλλον θα πρέπει να το ξεχάσουμε.

Οι βάσεις τους έχουν αραχνιάσει σε διάφορα σημεία της Πάτρας, έτσι για να μας θυμίζουν ότι για ένα διάστημα το σύστημα είχε εφαρμοστεί και στην πόλη μας.

Πάνε χρόνια από τότε. Οι βανδαλισμοί, οι κλοπές και οι φθορές ανάγκασαν τον δήμο να προχωρήσουν στο μπλόκο του συστήματος, όμως από τότε μέχρι σήμερα τα κοινόχρηστα ποδήλατα δεν βγήκαν ξανά ποτέ στους δρόμους της Πάτρας.

Αυτή είναι η ουσία. Παρά τις υποσχέσεις της δημοτικής αρχής. Εξακολουθούν και παραμένουν στις αποθήκες του δήμου, ενώ οι βάσεις των ποδηλάτων που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία του συστήματος, δεν έχουν επιδιορθωθεί τουλάχιστον στην πλειοψηφία τους.

Τα ποδήλατα που βγήκαν στους δρόμους όταν ο δήμος προσπάθησε να εφαρμόσει και πάλι τη λειτουργία του συστήματος, ήταν ελάχιστα και σύμφωνα με τους κύκλους της Μαιζώνος, δεν υπήρξε η ανάλογη ανταπόκριση από τον κόσμο.

Ωστόσο, πίσω από αυτό κρύβεται ο φόβος των αρμοδίων για την επαναλειτουργία του συστήματος. Φοβούνται δηλαδή να μην ξαναγίνουν τα ίδια και αφήνουν να εννοηθεί ότι τα ποδήλατα θα βγουν και πάλι στους δρόμους όταν ετοιμαστούν στην Πάτρα οι ποδηλατόδρομοι που προβλέπονται να γίνουν από την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου.

Όσο για τα ηλεκτρικά ποδήλατα, ούτε λόγος. Πρόκειται για μία σημαντική επένδυση με το ανάλογο κόστος και οι αρμόδιοι δεν είναι διατεθειμένοι να το ρισκάρουν, βλέποντας αυτά που έχουν γίνει με τα συμβατικά κοινόχρηστα ποδήλατα.

Η ουσία όμως δεν αλλάζει. Το Αγρίνιο υποδέχεται τα ηλεκτρικά ποδήλατα, δείχνοντας το επίπεδο που έχει ως πόλη και η Πάτρα έχει μείνει με τις αραχνιασμένες βάσεις ενός συστήματος που στην ουσία δεν λειτούργησε ποτέ…