Η πρόοδος που έχει σημειώσει η δημοτική αρχή στους 18 μήνες θητείας της, όσον αφορά στη διαχείριση των απορριμμάτων, με κύριο άξονα αναφοράς τη μεγάλη αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης σε σχέση με το παρελθόν, ήταν το αντικείμενο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μέσω τηλεδιάσκεψης το μεσημέρι της Παρασκευής στα αχαϊκά ΜΜΕ, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου Αιγιαλείας κ. Νίκος Καραΐσκος.

Ο κ. Καραΐσκος σημείωσε πως στην παρούσα φάση, τα απορρίμματα της Αιγιάλειας μεταφέρονται σε νόμιμους ΧΥΤΑ και πως η δημοτική αρχή εργάζεται με σχέδιο και όραμα ώστε με στοχευμένες κινήσεις και με την κατάλληλη ενημέρωση των πολιτών μέσα από καμπάνιες και δράσεις, να προωθηθεί η διαλογή στην πηγή, με απώτερο στόχο τη μεγάλη μείωση του όγκου των απορριμμάτων που θα μεταφέρονται και κατά συνέπεια μικρότερο κόστος για τον Δήμο και τους δημότες.

Έμφαση δόθηκε στην πορεία της ανακύκλωσης στον Δήμο Αιγιαλείας, καθώς παρουσιάστηκαν με σχετικούς πίνακες και γραφήματα, όλα τα επίσημα στοιχεία από την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης, που καταδεικνύουν πως το 2020 σημειώθηκε αύξηση της τάξης του 54% σε όλο το Δήμο και μάλιστα εν μέσω πανδημίας, με κλειστά καταστήματα και περιορισμένες δραστηριότητες. Ειδικότερα, το 2019 συγκεντρώθηκαν 779,67 τόνοι ανακυκλώσιμων υλικών από τον Δήμο Αιγιαλείας και το 2020 συγκεντρώθηκαν 1203,29 τόνοι, με στόχο μέσα στο 2021 να φτάσουν τους 2000 τόνους.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε τόσο στον καθαρισμό του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στο Νησί Τέμενης Αιγίου, που αποτελεί πλέον έναν σύγχρονο χώρο διαχείρισης, καθώς και στην Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων που θα κατασκευαστεί στον χώρο του ΣΜΑ, καθώς έχει υποβληθεί πρόταση με πρόσθετα συμπληρωματικά στοιχεία στο ΕΠΠΕΡΑΑ για χρηματοδότηση. Μαζί με το μεγάλο Πράσινο Σημείο που σχεδιάζεται να δημιουργηθεί στο πρώην κτήμα Ορφανίδη, πλησίον του ΣΜΑ και που αυτές τις ημέρες θα κατατεθεί σχετική πρόταση χρηματοδότησης μέσω του Πράσινου Ταμείου, καθώς και με τους ειδικούς κάδους ανά κατηγορία αποβλήτων (γυαλί, πλαστικό, αλουμίνιο, χαρτί, ρούχα, τηγανέλαια) που θα τοποθετηθούν σταδιακά σε όλο τον Δήμο μετά από υποβολή πρότασης για χρηματοδότηση μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», στόχος είναι οι πράσινοι κάδοι των σύμμεικτων απορριμμάτων πλέον να είναι οι λιγότερο «δημοφιλείς», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καραΐσκος.

Τέλος, ειδική μνεία έγινε στον νέο κανονισμό καθαριότητας που προωθείται για έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο μέσα στο καλοκαίρι και ο οποίος θα είναι εναρμονισμένος με τον ισχύοντα Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων, η ενίσχυση του στόλου των απορριμματοφόρων, τα οποία πλέον θα μεταφερθούν στον χώρο του ΣΜΑ, καθώς και στην αναμενόμενη διαβούλευση για την κατάρτιση του νέου Περιφερειακού Σχεδιασμού, όπου και η δημοτική θα καταθέσει τις ανάλογες προτάσεις.

«Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τόσο τους πολίτες που στη συντριπτική τους πλειοψηφία δείχνουν υπευθυνότητα, ενδιαφέρον και σεβασμό στην καθημερινή μας προσπάθεια, καθώς και στους υπαλλήλους της καθαριότητας που εργάζονται νυχθημερόν για το καλύτερο αποτέλεσμα και μάλιστα βρίσκονται επί ποδός ακόμα και τα Σαββατοκύριακα, ώστε να διατηρούνται καθαρά ιδιαίτερα τα σημεία όπου οι δημότες συγκεντρώνονται κατά την καθημερινή τους βόλτα. Καθημερινά κερδίζουμε και από μία μάχη. Έχουμε όραμα, υπομονή και σταθερότητα, ώστε να φέρουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Για κάθε πληροφορία ή επισήμανση, οι δημότες μπορούν να καλούν στην ειδική γραμμή της υπηρεσίας καθαριότητας, στο τηλ. 26910-20236» κατέληξε ο κ. Καραΐσκος, που στη συνέχεια έδωσε απαντήσεις στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.