Την Τετάρτη 21/4/21 η Κίνηση «ΠΡΟΤΑΣΗ» για έναν άλλο τρόπο ζωής, πραγματοποίησε διαδικτυακά την ενδιάμεση Ολομέλεια των τακτικών μελών του φορέα. Το θέμα που επεξεργάστηκαν τα μέλη ήταν: «Η πολύχρονη εμπειρία της ΠΡΟΤΑΣΗΣ στους τομείς της  ΠΡΟΛΗΨΗΣ, τι νόημα μας κάνει σήμερα και πώς μπορούμε να  αξιοποιήσουμε  αυτή  τη γνώση και εμπειρία για το μέλλον»  

Οι ομάδες των εθελοντών επεξεργάστηκαν το θέμα και μέσα από ομάδες εργασίας, αξιολογώντας τη μέχρι σήμερα πορεία σε ατομικό, ομαδικό και κοινωνικό επίπεδο, αλλά και εξετάζοντας και σχεδιάζοντας και την προοπτική για το εγγύς και μελλοντικό διάστημα. Απάντησαν σε ερωτήματα όπως : πώς συσχετίζεται η πρόληψη της χρήσης ουσιών με την πρόληψη της πανδημίας, ποιες ήσαν οι πηγές ενίσχυσής μας, τι μας δίδαξε η πρόσφατη υγειονομική κρίση που βιώνουμε, ποια οφέλη ή δεξιότητες τυχόν αναδύθηκαν και πως τα αξιοποιούμε αυτά για το μέλλον, ποιο έργο είναι εφικτό ή δύναται να σχεδιαστεί και τέλος, τι ονειρευόμαστε για το μέλλον και πώς μπορούμε να το μοιραστούμε και ως κοινό στόχο, να το πραγματοποιήσουμε.

Συμπερασματικά, κατέληξαν ότι με την εμπειρία και τον άλλο τρόπο ζωής με ποιότητα και νόημα που πρεσβεύει η ΠΡΟΛΗΨΗ, τα ΠΡΟΣΩΠΑ ανέπτυξαν δεξιότητες προσαρμογής, αντοχής, θάρρους απέναντι στις αντιξοότητες, πίστη στον εαυτό, συνέπεια και δέσμευση στο κοινό καλό, τόλμη και προσπάθεια για αποδοχή και διαχείριση των ανατροπών της ζωής, του άγνωστου και δύσκολου και νοιώθουν έτοιμοι, δυνατοί και ενεργοί να σχεδιάσουν το αύριο.

Κλείνοντας ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του φορέα Βασίλης Πασσάς σημείωσε ότι: ‘Δεν υφίσταται δεδομένη κανονικότητα. Η  πραγματική ζωή διαμορφώνεται από τις συνθήκες του περιβάλλοντος και της δική μας επίδρασης. Η επένδυση σε ελπίδες ότι βρισκόμαστε σε ένα τούνελ από το οποίο σύντομα θα βγούμε και θα βρεθούμε στην προ ιού ειδυλλιακή;;; κατάσταση, όπως υπόσχονται οι πολιτειακά υπεύθυνοι και όχι μόνο, μοιάζει σαν να πιστεύουν ότι θα γυρίσουν την ζωή μας  πίσω. Κανείς δεν μπαίνει ποτέ στο ίδιο ποτάμι λέει ο Ηράκλειτος.

Ενημέρωση, επεξεργασία των δεδομένων και τεκμηριωμένη απόφαση και δράση με δική μας ευθύνη. Μάτια και αυτιά ανοιχτά προς 2  κατευθύνσεις. 

Προς τις ενέργειες του κράτους και του γραφειοκρατικού  συστήματος που πάντα επωφελείται από δύσκολες καταστάσεις.  Παράδειγμα τους τελευταίους μήνες η παρέμβαση του Υπουργείου Υγείας και του ΟΚΑΝΑ προς τον χώρο της πρόληψης και ιδιαίτερα των Κέντρων Πρόληψης, με σκοπό την αφαίρεση κάθε δυναμικής και πρωτοβουλίας από αυτό τον χώρο  και την ενσωμάτωση στον σύγχρονο τρόπο ζωής που ευνοεί τις εξαρτητικές  συμπεριφορές.  

Μάτια και αυτιά ανοιχτά αλλά και αξιοποίηση του νου στις παραπλανητικές  ειδήσεις  και συνθήματα  που φθάνουν από μία μερίδα  της κοινωνίας, παρασύρουν συναισθηματικά και δεν αντέχουν στην λογική. Ποιος άραγε θα μας δώσει τις ζωές μας πίσω;  Ποιος θα μας επαναφέρει στην κανονικότητα; Ποιοι άλλοι αν όχι εμείς που  μπορούμε να διεκδικήσουμε τον τρόπο της ζωής μας και να τον διαμορφώσουμε δίνοντας το δικό μας νόημα ζωής;

Τα μέλη της «ΠΡΟΤΑΣΗΣ» λειτουργούν στο εδώ και τώρα ως ενεργοί πολίτες και μέσα από το δικό τους  παράδειγμα είτε βρισκόμαστε σε οικονομική  κρίση είτε σε κρίση πανδημίας  είτε…είτε … σχεδιάζουν και κυρίως παράγουν έργο για ποιότητα στην ζωή μας.’