Το σήμα για την έναρξη πιο στοχευμένων μέτρων έδωσε η κυβέρνηση και η προαναγγελία του πακέτου φοροελαφρύνσεων μόνο τυχαία δεν είναι καθώς σηματοδοτεί τη σταδιακή μετάβαση από τα έκτακτα πακέτα συγκράτησης της ύφεσης προς τα μέτρα ώθησης της ανάκαμψης. Στο δρόμο προς εφαρμογή είναι επίσης δράσεις ρευστότητας όπως η καταβολή της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 7, η οποία αναμένεται να διοχετεύσει 1 δισ. ευρώ μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, ενώ μέσα στο Μάιο θα ξεκινήσει και το μέτρο κάλυψης παγίων δαπανών (ύψους 500 εκατ. ευρώ), όπως και το πρόγραμμα ενίσχυσης για τον κλάδο της εστίασης (330 εκατ. ευρώ), το οποίο δεν αποκλείεται να επεκταθεί και στις πληγείσες επιχειρήσεις στον κλάδο του τουρισμού.

Ήδη το παρατεταμένο lockdown έχει χαμηλώσει τον πήχη των προσδοκιών για την φετινή ανάκαμψη και το οικονομικό επιτελείο βάζει στο τραπέζι εργαλεία για την επαναφορά της οικονομικής δραστηριότητας μετά το σοκ της υγειονομικής κρίσης. Σημειώνεται ότι στα 38 δισ. ευρώ (24 δισ. το 2020 και 14 δισ. το 2021) θα ανέλθουν τα μέτρα για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων τη διετία 2020-2021.

Σύμφωνα με αναλυτές πέραν της ενίσχυσης της ρευστότητας των πληγέντων κλάδων “κλειδί” είναι η ενίσχυση της κατανάλωσης δεδομένου και της αύξησης των καταθέσεων. Οι αποταμιεύσεις έχουν αυξηθεί κατά σχεδόν 21 δισ. ευρώ από την αρχή της πανδημίας έως και τον Φεβρουάριο – Μάρτιο και εκτιμάται ότι θα τονώσουν την οικονομία όταν επανέλθει σε συνθήκες κανονικότητας. Από το δεύτερο τρίμηνο του έτους το οικονομικό επιτελείο αναμένει την ανοδική τροχιά της οικονομίας με μεγάλα στοιχήματα τον τουρισμό και τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 4 δισ. ευρώ το καλοκαίρι να κινητοποιούν έξτρα κεφάλαια για επενδύσεις.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε, χθες, πέντε φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις για εργαζόμενους και επιχειρήσεις:

1. Μειώνεται από φέτος για όλα τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα η προκαταβολή φόρου από το 100% στο 55%.

2. Μειώνεται για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες η προκαταβολή φόρου από το 100% στο 80% από το ‘22. Φέτος μειώνεται ακόμα περισσότερο στο 70%.

3. Μειώνεται σε μόνιμη βάση από το 2022 ο συντελεστής φόρων όλων των νομικών προσώπων και όλων των νομικών οντοτήτων από το 24% στο 22%.

4. Επεκτείνεται η μείωση κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα και για το 2022

5. Επεκτείνεται η αναστολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα και για το έτος 2022

Παναγιώτης Πετράκης : Θετικά τα μέτρα της κυβέρνησης
Σχολιάζοντας στον “Οικονομικό Ταχυδρόμο” τα μέτρα της κυβέρνησης ο καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ο κ. Παναγιώτης Πετράκης τα χαρακτηρίζει “θετικά”. Επισημαίνει πως στόχο έχουν την διεύρυνση του πνεύματος επιχειρηματικότητας στην οικονομία και την μείωση των βαρών που φέρουν οι επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα.

“Αναμφισβήτητα αποτελεί ένα καλό πλαίσιο αναφοράς για την επιτάχυνση της διαδικασίας για την έναρξη, επιτάχυνση της ανάκαμψης Επιπροσθέτως, να σημειώσουμε ότι είναι πολύ θετική η μείωση της προκαταβολής φόρους που ήταν μία κατεξοχήν αντιπαραγωγική έμπνευση για την ανακούφιση των δημοσίων αναγκών”, εξηγεί ο κ. Πετράκης. Άρα, όπως τονίζει, γενικά τα μέτρα αυτά “στρώνουν το χαλί της ανάκαμψης και παράλληλα μειώνουν τη σημασία αντιπαραγωγικών πρωτοβουλιών που είχαν ληφθεί στο παρελθόν” και προσθέτει ότι “‘έχουμε έναν εξορθολογισμό του φορολογικού πλαισίου της επιχειρηματικότητας. Μέχρι τώρα η οικονομική πολιτική στόχευε στη συγκράτηση της ύφεσης, από εδώ και πέρα μπαίνουμε στη διαδικασία της ενθάρρυνσης της ανάκαμψης”.

Με τις χθεσινές ανακοινώσεις η κυβέρνηση έχει ουσιαστικά αρχίσει να ξεδιπλώνει την επόμενη ημέρα της πανδημίας, ενώ “τρέχει” την διαδικασία επανέναρξης κλάδων της οικονομίας από τον Μάιο. Από το οικονομικό επιτελείο γίνεται σαφές πως οι πόροι στα ταμεία της χώρας δεν είναι απεριόριστα, αλλά θα συνεχίσει να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις ώστε να παραμείνουν στα πόδια τους.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το δημοσιονομικό κόστος της προκαταβολής φόρου και της μείωσης του συντελεστή στις εταιρείες μέτρα ανέρχεται σε περίπου 900 εκατ. ευρώ για το 2021 και υπολογίζεται σε περίπου 200 εκατ. ευρώ για κάθε ένα από τα επόμενα χρόνια, ποσό το οποίο, ωστόσο, αναμένεται να αντισταθμιστεί από τη βελτίωση των προοπτικών ανάκαμψης της οικονομίας. Επίσης, το δημοσιονομικό κόστος των χαμηλότερων εισφορών και της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης είναι περίπου 1,6 δισ. ευρώ για το 2022.

Πηγή: ΟΤ