Ακόμη μια σημαντική επιτυχία κατέγραψε το ελικόπτερο της NASA, Ingenuity, που πραγματοποίησε τη δεύτερη πτήση του στον πλανήτη Άρη. Το μικρό drone, μεγέθους 1,8 κιλών, που βρισκόταν προσεδεμένο στο διαστημικό ρόβερ, Perseverance, κατάφερε να ανέβει ακόμη ψηλότερα.

Την πρώτη του πτήση πραγματοποίησε τη Δευτέρα, γεγονός που χαρακτηρίστηκε ιστορικής σημασίας, κάνοντας τον γύρο του Διαδικτύου.

Στην πρώτη πτήση, το Ingenuity ανέβηκε στο μέγιστο υψόμετρο των 10 ποδιών (3 μέτρα) και διατήρησε μια σταθερή αιώρηση για 30 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια κατέβηκε, αγγίζοντας την επιφάνεια του Άρη, αφού καταγράφηκαν συνολικά 39,1 δευτερόλεπτα πτήσης.

Στη δεύτερη πτήση ανέβηκε πάνω από 16 πόδια (5 μέτρα), ενώ μετακινήθηκε και πλαγίως κατά 7 πόδια.

Σχολιάζοντας τον νέο θρίαμβο στο Twitter, το εργαστήριο της NASA προέβη στην ακόλουθη πανηγυρική ανακοίνωση: «Πέτυχε σπουδαία πράγματα ή αλλιώς πήγαινε σπίτι! Το διαστημικό ελικόπτερο ολοκλήρωσε με επιτυχία τη δεύτερη πτήση του, έφτασε σε νέο υψόμετρο, κατάφερε μεγάλύτερης διάρκειας αιώρηση και πλευρική πτήση».

Η NASA επιβεβαίωσε ότι το ελικόπτερό της απογειώθηκε στις 12:30, ώρα Ελλάδος.

Το μεγάλο ζητούμενο για το Ingenuity ήταν να αντέξει στην Αρειανή ατμόσφαιρα που αποτελείται από 96% διοξείδιο του άνθρακα.

Παρά τις αντιξοότητες που επικρατούν στον Κόκκινο Πλανήτη, όπως οι ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες και η αραιή ατμόσφαιρα, το μικροσκοπικό αυτό drone επέδειξε αντοχή, βγάζοντας ασπροπρόσωπους τους δημιουργούς του στην Καλιφόρνια, εκεί όπου βρίσκεται το εργαστήρι της ΝΑSA, το JPL.