Η Γερμανία ετοιμάζεται να αγοράσει 30 εκατ. δόσεις του ρωσικού εμβολίου Sputnik V για την Covid-19, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Σαξονίας, Μίχαελ Κρέτσμερ.

«Θέλουμε να αγοράσουμε τρεις παρτίδες των δέκα εκατομμυρίων δόσεων – τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο – του Sputnik V», δήλωσε ο Χριστιανοδημοκράτης πολιτικός στη διάρκεια επίσκεψής του στη Μόσχα. «Προϋπόθεση είναι να εγκρίνει το εμβόλιο ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ)», πρόσθεσε ο Κρέτσμερ, μετά τη συνάντησή του με τον Ρώσο υπουργό Υγείας Μιχαήλ Μουράσκο.

«Η έγκριση από τον ΕΜΑ θα οικοδομήσει την αναγκαία βάση εμπιστοσύνης. Μια έγκριση τον Μάιο θα ήταν μεγάλη επιτυχία. Αυτή την περίοδο βρίσκεται κλιμάκιο του ΕΜΑ στη Μόσχα», τόνισε από την πλευρά του ο Μουράσκο. Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του Ρωσικού Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων RDIF η αποτελεσματικότητα του Sputnik-V έφθασε το 97,6% σύμφωνα με την ανάλυση των δεδομένων που προέκυψαν από τον εμβολιασμό 3,8 εκατομμυρίων Ρώσων πολιτών.

Σε περίπτωση που προχωρήσουν τα σχέδια για την αγορά του Sputnik V από τη Γερμανία, το κρατίδιο της Σαξονίας θα λάβει από μισό εκατομμύριο δόσεις κάθε έναν από τους τρεις μήνες του καλοκαιριού. «Θα δούμε αν θα υπάρξει παντού η ίδια επιθυμία για το εμβόλιο όπως στη Σαξονία και τα άλλα, νέα κρατίδια – ίσως να πάρουμε περισσότερες δόσεις», είπε ο Κρέτσμερ υπαινισσόμενος πιθανές επιφυλάξεις στα δυτικά κρατίδια της Γερμανίας για το ρωσικό εμβόλιο. Ο ίδιος, πάντως, πρόσθεσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca για να πείσει την κοινή γνώμη για την ασφάλειά του. Η αρμόδια για τα εμβόλια επιτροπή της Γερμανίας προτείνει τη χρήση του σκευάσματος της βρετανο-σουηδικής φαρμακευτικής εταιρείας μόνον σε άτομα άνω των 60 ετών.