Την έντονη ανησχία τους εκφράζουν οι επιστήμονες για μία νέα παραλλαγή του κορωνοϊού η οποία εντοπίστηκε στην Τανζανία αλλά παρουσιάζει τις περισσότερες μεταλλάξεις που έχουν ανιχνευτεί μέχρι σήμερα παγκοσμίως - 34 στον αριθμό.

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα υπό το φόβο ότι η νέα αυτή παραλλαγή μπορεί να παρατείνει την προσπάθεια της διεθνούς κοινότητας να καταπολεμήσει την πανδημία της νόσου Covid επιταχύνοντας το πρόγραμμα εμβολιασμού.

Η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε τρεις ταξιδιώτες που εξετάστηκαν στο αεροδρόμιο της Αγκόλα, οι οποίοι ταξίδευαν στη χώρα από την Τανζανία στα μέσα Φεβρουαρίου.

Οι ιολόγοι υποστηρίζουν πως, η παραλλαγή αυτή δεν έχει ομοιότητες με την αρχική μορφή του κορωνοϊού όπως εμφανίστηκε στην πόλη Ουχάν της Κίνας πριν από περισσότερο από έναν χρόνο, αν συγκριθεί με άλλες γνωστές μεταλλάξεις όπως η βρετανική, η βραζιλιάνκη, η νοτιοαφρικανική και η ινδική.

Oπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Mirror», Αγκόλα και Τανζανία ειναι δύο από τις χώρες που βρίσκονται από τον Ιανουάριο στη «κόκκινη» λίστα της Βρετανίας για τους ταξιδιωτικούς προορισμούς.

Οι ερευνητές μελέτησαν τα δείγματα στο εργαστήριο και εντόπισαν στη νέα παραλλαγή 34 γενετικές αλλαγές, 14 από τις οποίες στην πρωτεινική ακίδα , την είσοδο του κορωνοϊού για να προσκολληθεί στα κύτταρα του οργανισμού.

Αυτό ακριβώς είναι που προβληματίζει τους επιστήμονες καθώς, σε αυτή την ακίδα βασίζεται και η δράση των εμβολίων κατά της νόσου Covid . Ωστόσο, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, τα εμβόλια μοιάζουν αποτελεσματικά και έναντι των μεταλλάξεων.

Για να γίνει αντιληπτή η διαφορά, η βρετανική μετάλλαξη παρουσιάζει 17 γενετικές αλλαγές
-πάντα σε σύγκριση με τον αρχικό κορωνοϊό- εκ των οποίων οι οκτώ αφορούν στην ακίδα, και η νοτιοαφρικανική ακόμη λιγότερες.

Η βραζιλιάνικη παραλλαγή έχει συνολικά 18 μεταλλάξεις, με 10 στην πρωτεινική ακίδα.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Sun», η νέα παραλλαγή περιέχει επίσης την ανησυχητική μετάλλαξη «E484K» - γνωστή και ως «μετάλλαξη διαφυγής» - η οποία βοηθά τον κορωνοιό να νικήσει τα αντισώματα του οργανισμού.

Πάντως, επιστήμονες από το Υπουργείο Υγείας στην Αγκόλα, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Αφρικής, τα πανεπιστήμια της Οξφόρδης και το Κέιπ Τάουν προειδοποιούν ότι η νέα παραλλαγή του κορωνοϊούχρειάζεται «να μελετηθεί επειγόντως».