Το άνοιγμα της τουριστικής σεζόν πλησιάζει, τα ξενοδοχεία ετοιμάζονται να ανοίξουν, όμως για τους εργαζόμενους του επισιτιστικού κλάδου, τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, τους μαγείρους, και τους σερβιτόρους, το καλοκαίρι αυτό έρχεται σε ένα καθεστώς αβεβαιότητας.

Οι δεκάδες εργαζόμενοι του κλάδου που ουσιαστικά έχουν να εργαστούν εδώ και μήνες εξαιτίας της πανδημίας, δεν είναι σίγουροι για το αν θα κατορθώσουν να βρουν εκ νέου δουλειά, μετά από αυτό το τσουνάμι που έζησαν.

Οι περισσότεροι από αυτούς και οι πιο τυχεροί που είχαν σύμβαση απασχόλησης μπόρεσαν και μπήκαν σε καθεστώς αναστολής παίρνοντας τα 534 ευρώ ή έστω στο ταμείο ανεργίας ως εποχικά εργαζόμενοι.

Όμως υπήρξε και ένα σημαντικό ποσοστό που δεν είχε σύμβαση ή τελείωσε εδώ και καιρό το ταμείο ανεργίας του, με αποτέλεσμα να περάσει αυτούς τους μήνες, χωρίς κανένα εισόδημα, μένοντας στον αέρα.

Η συγκέντρωση που πραγματοποίησαν πριν από μερικές μέρες οι τρεις αυτοί παρεμφερείς κλάδοι είχε τον χαρακτήρα διαμαρτυρίας για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν εδώ και έναν χρόνο, χωρίς ταυτόχρονα να έχουν την αντίστοιχη στήριξη από το κράτος.

Έτσι, οι επαναπροσλήψεις τους στις επιχειρήσεις που εργάζονταν, σε ξενοδοχεία και σε εστιατόρια, ως εποχικά εργαζόμενοι, παρόλο που πλησιάζουμε στο άνοιγμα του τουρισμού, εξακολουθούν και βρίσκονται στον «αέρα».

Λιγότερες οι θέσεις εργασίας

Σύμφωνα με τα όσα λέγονται μπορεί ο τουρισμός να ανοίγει και μαζί με αυτόν τα ξενοδοχεία, όμως, εξαιτίας της κρίσης της πανδημίας και τη δεδομένη μείωση της τουριστικής κίνησης στην χώρα μας, το σύνολο των επιχειρήσεων θα πάρει λιγότερους εργαζόμενους.

Με λιγότερες θέσεις εργασίας, ένα σημαντικό μέρος των ανθρώπων που ζούσαν από αυτά τα επαγγέλματα τους καλοκαιρινούς μήνες, βγάζοντας μάλιστα χρήματα για να περάσουν και τους μήνες του χειμώνα, θα μείνει στην ανεργία.

Εκτός αυτών το νέο νομοσχέδιο που επαναρυθμίζει το εργασιακό με κατάργηση του 8ώρου και των συλλογικών συμβάσεων, τους ωθεί, όπως υποστηρίζουν στο να αναγκάζονται να κάνουν υπερωρίες χωρίς να μπορούν να διεκδικήσουν τα αυτονόητα. Οπότε η επόμενη μέρα είναι κάτι παραπάνω από δύσκολη.