Μπορεί επισήμως να μην προχωρήσει σε κάποια πρωτοβουλία ακολουθώντας την οδό της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, όμως είναι γεγονός ότι οι αποφάσεις που πάρθηκαν για τις μέρες του Πάσχα και τη λειτουργία των ναών, δεν άρεσαν ούτε στους κύκλους της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών.

Αυτό που έχει προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια στους κύκλους της Ιεράς Μητροπόλεως, αλλά και στην τοπική εκκλησία, σε ιερείς των ενοριών της Πάτρας που από την αρχή έδειξαν να έχουν μία κατανόηση στην τήρηση των μέτρων, σχετίζεται κυρίως με την Ανάσταση.

Σύμφωνα με τους κύκλους αυτούς η απόφαση της πολιτείας με τη σύμφωνη γνώμη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, να εορταστεί η Ανάσταση στις 9 το βράδυ και όχι στις 12 τα μεσάνυχτα, όπως είθισται, εκτός από λανθασμένη, είναι άκυρη θεολογικά και διαταράσσει την ισορροπία των θρησκευτικών πιστεύω της ορθοδοξίας.

Η Ανάσταση του Κυρίου, όπως λένε οι ίδιοι κύκλοι, δεν πραγματοποιήθηκε τη μέρα του Σαββάτου, αλλά την Κυριακή, για αυτό και γιορτάζεται συμβολικά την δωδεκάτη νυχτερινή ώρα εδώ και αιώνες.

Μάλιστα, σχετική ανακοίνωσή για το θέμα έχει αποστείλει και ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος. Αντιδράσεις, όμως, δεν υπάρχουν μόνο από τους κληρικούς και τους ιερείς, αλλά και από τους πιστούς που δεν μπορούν να κατανοήσουν τους λόγους αυτής της απόφασης.

Παρόλα αυτά η Ιερά Μητρόπολη Πατρών, σύμφωνα με τη μετριοπαθή τακτική που έχει εξ αρχής χαράξει ο Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος, θα κινηθεί με βάση τις αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Το θετικό για την τοπική εκκλησία, αλλά και για την εκκλησία της Ελλάδος είναι ότι τουλάχιστον θα ανοίξουν οι ναοί τις ημέρες του Πάσχα, με μέτρα, πρωτόκολλα και αποστάσεις και δεν θα γίνεται η Θεία Λειτουργία στους προαύλιους χώρους όπως αρχικά είχε ειπωθεί.

Άλλωστε, δεύτερο συνεχόμενο Πάσχα με κλειστούς τους ναούς και μακριά από τις εκκλησίες θα ήταν κάτι αρκετά βαρύ για τη ψυχολογία των πιστών, αλλά και για τους ιερείς.