Με χαρά, με έναν μικρό αιφνιδιασμό, αλλά και με αρκετή αγωνία δέχτηκαν την είδηση ότι τα καταστήματα εστίασης ανοίγουν στις 3 Μαΐου, οι επαγγελματίες του κλάδου στην Πάτρα.

Η χαρά εξηγείται από το γεγονός ότι η εστίαση έχει να λειτουργήσει κανονικά από τις 7 Νοεμβρίου, κλείνοντας κοντά έξι μήνες με τα καταστήματα να είναι κλειστά, έχοντας κατεβάσει ρολά από το δεύτερο κύμα της πανδημίας. 

Ο αιφνιδιασμός σχετίζεται από το ότι οι περισσότεροι περίμεναν να ανοίξει η εστίαση, λίγο πιο μετά, πριν από το άνοιγμα του τουρισμού, ενώ η αγωνία αφορά φυσικά την επόμενη μέρα που θα είναι σίγουρα δύσκολη για τον κλάδο από κάθε πλευρά.

«Είναι  μία είδηση που μας χαροποίησε όλους» σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ Σπύρος Στεργίου. «Μπορεί ασφαλώς να υπάρξουν κάποιες τεχνικές δυσκολίες αφού τα καταστήματα ανοίγουν ύστερα από τριήμερη αργία και θα δυσκολευτούν στο να πάρουν τις  προμήθειες τους, αλλά ας μείνουμε στο σημαντικό.

Κι αυτό είναι ότι επιτέλους ανοίγουμε, κάτι που το έχουν απόλυτα ανάγκη και οι συνάδελφοι, αλλά και οι εκατοντάδες εργαζόμενοι του κλάδου, καθώς όλοι μαζί, όλους αυτούς τους μήνες περνούσαμε δύσκολα». Υπάρχουν όμως και τρία ζητήματα σε ότι αφορά το άνοιγμα της εστίασης.


Το 20% με 30% δεν έχει εξωτερικούς χώρους

Από τη στιγμή που ανοίγουν μόνοι οι εξωτερικοί χώροι, ένα σημαντικό ποσοστό των καταστημάτων εστίασης δεν θα μπορεί να δουλέψει. «Στην Αχαΐα το 20% με 30% των μαγαζιών δεν έχουν εξωτερικούς χώρους.

Είχαμε ζητήσει να ανοίξουν και οι εσωτερικοί χώροι. Κάνουμε προσπάθειες που βρίσκονται σε καλό δρόμο για να συνεχιστεί η βοήθεια του κράτους για τα καταστήματα αυτά που δεν διαθέτουν εξωτερικούς χώρους» τονίζει ο κ. Στεργίου. Το δεύτερο ζήτημα έχει να κάνει με το περιοριστικό ωράριο.

«Είναι λάθος το περιοριστικό ωράριο και το κλείσιμο των καταστημάτων στις 11 το βράδυ. Ελπίζουμε να αλλάξει αυτό σύντομα για να μπορεί ο κόσμος να διασκεδάσει με μέτρα και όχι άναρχα στις σκάλες και στα πάρκα».

Τέλος, το τρίτο ζήτημα αφορά την προτεραιότητα των εμβολιασμών στους εργαζόμενους του κλάδου. «Είναι πάγιο αίτημα του κλάδου που ευελπιστούμε να γίνει πραγματικότητα. Οι εργαζόμενοι της εστίασης έρχονται αναγκαστικά σε επαφή με τον πελάτη και δεν μπορεί να είναι εκτεθειμένοι». 

Θυμίζουμε ότι και στον κλάδο της εστίασης θα ισχύσουν για το προσωπικό τα υποχρεωτικά self test δύο φορές την εβδομάδα.