Επικίνδυνη αύξηση αναμένεται να καταγράψουν φέτος οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, καθώς η παγκόσμια οικονομία έχει ξεκινήσει την αναμενόμενη μεγάλη ανάκαμψη από την πανδημία. Σύμφωνα με έρευνα της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας, οι εκπομπές άνθρακα πρόκειται να εκτοξευθούν κατά 1,5 δισεκατομμύρια τόνους το 2021, καθώς η κατανάλωση άνθρακα στην Ασία, και ειδικά στην Κίνα, ξεπερνά την ταχεία αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η προβλεπόμενη αύξηση – αν επαληθευτεί – θα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στην ιστορία τη ανθρωπότητας.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας, «η οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία είναι κάθε άλλο παρά βιώσιμη για το κλίμα». Και γίνεται έκκληση προς «τις κυβερνήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο να αρχίσουν να μειώνουν τις εκπομπές άνθρακα, καθώς σε διαφορετική περίπτωση η κατάσταση θα είναι ακόμα πιο δραματική το 2022».

Η Υπηρεσία, που εδρεύει στο Παρίσι, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε 40 ηγέτες από όλον τον κόσμο που θα συμμετάσχουν στη διήμερη διαδικτυακή σύνοδο για την κλιματική κρίση, που φιλοξενεί ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν. Και τονίζει ότι «είναι μία κρίσιμη στιγμή για ξεκάθαρη και άμεση δράση».

Σύμφωνα με πηγές του CNN, η Βρετανία θα ανακοινώσει πιο άμεσο στόχο μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Ο Μπόρις Τζόνσον πρόκειται να πει στη Σύνοδο ότι η χώρα του θα μειώσει τις εκπομπές άνθρακα κατά 78% έως το 2035 σε σχέση με το 1990, έγραφαν την περασμένη Δευτέρα οι Financial Times, όπως αναφέρει το economistas.

Η αλήθεια είναι ότι οι χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο είχαν κλείσει τις οικονομίες τους, λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας, με αποτέλεσμα να καταγραφεί μεγάλη πτώση των εκπομπών άνθρακα.

Όμως, το κλιματικό όφελος από την πανδημία δε θα μακροημερεύσει. Η ΙΕΑ εκτιμά ότι η παγκόσμια ζήτηση για ενέργεια θα αυξηθεί κατά 4,6% το 2021 και θα ξεπεράσει τα επίπεδα του 2019, λόγω της αυξημένης κατανάλωσης ενέργειας σε αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες αγορές.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η φετινή ζήτηση για ενέργεια ίσως ξεπεράσει τα επίπεδα ρεκόρ του 2014. Η Κίνα αναμένεται να καταναλώσει το 50% της παγκόσμιας ενέργειας που παράγεται από άνθρακα. Αυξημένη ζήτηση αναμένεται στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, όμως η κατανάλωση θα είναι χαμηλότερη από τα επίπεδα πριν την κρίση.

Στις αρχές της εβδομάδας, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρρες κάλεσε τις ανεπτυγμένες χώρες να σταματήσουν τη χρήση άνθρακα έως το 2030 και να σταματήσουν άμεσα την κατασκευή νέων εργοστασίων παραγωγής ενέργειας από άνθρακα.

Ωστόσο, υπάρχουν και καλά νέα: πάνω από τη μισή αύξηση της παραγόμενης ενέργειας θα προέλθει φέτος από ανανεώσιμες πηγές, κυρίως από ηλιακή και αιολική ενέργεια που παράγεται στην Κίνα.