Η φτώχεια μεγαλώνει στην κοινωνία της Πάτρας και όσο διανύουμε το διάστημα της πανδημίας, τόσο θα φαίνονται περισσότερο οι συνέπειες της υγειονομικής κρίσης που έχουν έναν σοβαρό αντίκτυπο και στην οικονομία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η διανομή των τροφίμων από το κοινωνικό παντοπωλείο στις άπορες οικογένειες του δήμου για τις ημέρες του Πάσχα που ήδη έχει ξεκινήσει.

Οι οικογένειες αυτές σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο είναι κατά 100 με 150 περισσότερες φέτος, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του κοινωνικού οργανισμού της Πάτρας.

«Υπάρχει μία αύξηση του αριθμού των οικογενειών, πράγματι» τονίζει ο πρόεδρος του κοινωνικού Οργανισμού Θόδωρος Τουλγαρίδης. «Τα τρόφιμα που έχουμε ξεκινήσει να μοιράζουμε είναι για 750 οικογένειες, ενώ σε επίπεδο ατόμων φτάνουν τα 2.000, καθώς οι περισσότερες από αυτές είναι πολυμελείς».

Όμως από την διανομή έχει εξαιρεθεί ένας σημαντικός αριθμός οικογενειών που δεν τηρούσαν τους αντίστοιχους όρους και τις προϋποθέσεις που επιβάλει η σχετική νομοθεσία για να πάρουν τα τρόφιμα.

Αν περιλαμβάνονταν και αυτές οι οικογένειες στην διανομή τότε ο αριθμός των 750 θα ήταν αρκετά μεγαλύτερος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των στελεχών του κοινωνικού οργανισμού.

Καμία βοήθεια από το κράτος

«Εμείς ως δήμος, έτσι και αλλιώς δεν θα είχαμε την δυνατότητα να εξυπηρετήσουμε έναν μεγαλύτερο αριθμό οικογενειών που ίσως να ξεπερνούσε τις 1.500 χωρίς τους όρους και τους περιορισμούς» τονίζει ο κ. Τουλγαρίδης.

«Έχουμε φτάσει στα όρια μας ως δήμος και ως κοινωνικός οργανισμός από πλευράς διανομής τροφίμων στις άπορες οικογένειες, αλλά και γενικότερα στους δημότες που έχουν έρθει σε μία δυσχερή θέση.  

Έχουμε ζητήσει την ενίσχυση του κράτους, ειδικότερα για τις διανομές που γίνονται σε αυτές τις εορταστικές περιόδους, όμως δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση μέχρι ώρας. Έτσι όλα αυτά τα έξοδα των διανομών γίνονται από πόρους του δήμου αποκλειστικά».

Διανομή και στις οικογένειες ρομά

Πέρα από την διανομή στις άπορες οικογένειες ο δήμος θα προχωρήσει στη συγκέντρωση τροφίμων για τις δεκάδες οικογένειες ρομά που ζουν στους καταυλισμούς του Ριγανόκαμπου, των Βραχνεΐκων και του Χάραδρου. Τα τρόφιμα που δίνονται στις οικογένειες είναι μακράς διάρκειας, ενώ από πλευράς κρεάτων μοιράζεται χοιρινό και κοτόπουλο.

Εκτός αυτών των διανομών ο κοινωνικός οργανισμός θα προχωρήσει τις ημέρες του Πάσχα στο μοίρασμα 250 μερίδων φαγητού που δίνεται σε καθημερινή βάση σε συμπολίτες μας. Μάλιστα για την Κυριακή του Πάσχα οι μερίδες αυτές θα έχουν έναν πιο εορταστικό τόνο και θα περιλαμβάνουν και αρνί.