Στην φάση της αποκλιμάκωσης βρίσκεται η Πάτρα και η ευρύτερη περιοχή της Αχαΐας, σύμφωνα με την πρόεδρο του ιατρικού συλλόγου Πατρών, Άννα Μαστοράκου.

Αυτό δείχνουν όλα τα στοιχεία που σχετίζονται με την πορεία του κορωνοϊού στην περιοχή, ύστερα από ένα  παρατεταμένο διάστημα έξαρσης που έδωσε χιλιάδες μολύνσεις στην Αχαΐα.

«Είμαστε μια ανάσα από το να φτάσουμε κοντά στο επίπεδο που θέλουμε σε ότι αφορά την πορεία του ιού. Έχουμε μπει πλέον στο στάδιο της αποκλιμάκωσης και βαδίζουμε σε αυτόν τον δρόμο».

Θετικά είναι τα μηνύματα που έρχονται και από τις νοσηλείες στα νοσοκομεία. «Η κατάσταση είναι καλύτερη σε σύγκριση με την περασμένη περίοδο, δεν υπάρχει αυτή η μεγάλη πίεση που χαρακτήριζε το δημόσιο σύστημα υγείας, όμως παραμένει κρίσιμη.

Ωστόσο, σίγουρα η κατάσταση στα νοσοκομεία της Πάτρας έχει βελτιωθεί». Πάντως, είναι δεδομένο για την κ. Μαστοράκου ότι χρειάζεται προσοχή από όλους αφού τα παραπάνω μπορούν εύκολα να ανατραπούν.

«Αυτό που μας ανησυχεί ιδιαίτερα είναι οι συγκεντρώσεις και τα κορωνοπάρτι που γίνονται και στην Πάτρα, όπως και σε άλλες πόλεις της χώρας. Οι συγκεντρώσεις αυτές μπορούν να αποτελέσουν την αιτία εστιών υπέρ μετάδοσης και να επαναφέρουν την έξαρση».

Αύξηση των νοσηλειών στις πιο νεαρές ηλικίες

Ένα ακόμα σημείο που θα πρέπει να υπογραμμιστεί με βάση τα νέα δεδομένα που προκύπτουν από την υγειονομική κατάσταση της περιοχής, είναι η αύξηση των νοσηλειών στις πιο νεαρές ηλικίες. «Παρατηρείται ότι οι περισσότερες από τις νοσηλείες πλέον αφορούν μια ηλικιακή κατηγορία που ξεκινά από τα 30 και φτάνει στα 65» τονίζει η κ. Μαστοράκου.

«Αυτό έχει την εξήγηση του που σχετίζεται με τον εμβολιασμό που έχει προχωρήσει στις μεγαλύτερες ηλικίες, την βρετανική μετάλλαξη που παραμένει κυρίαρχη στην κοινότητα, αλλά και στο ότι οι νεαρότερες ηλικίες είναι αυτές που αποτελούν το ενεργό δυναμικό του πληθυσμού και κατά συνέπεια είναι πιο εκτεθειμένες στον ιό. 

Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται προσοχή σε όλες τις δραστηριότητες, έτσι ώστε να μην έχουμε πισωγυρίσματα» καταλήγει η κ. Μαστοράκου.