Συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία του προς το άνοιγμα το Υπουργείο Τουρισμού «…δεν τον ανοίγεις έτσι (τον τουρισμό), όπως γίνεται με τη ΔΕΗ που ανεβάζεις το διακόπτη και δίνεις ρεύμα». Έχει δίκιο ο Υπουργός , χρειάζεται σχέδιο που «…θα αναρτηθεί πλήρως». Παρόλα αυτά «… το σχέδιο έχει αρχίσει να υλοποιείται». Αυτά απάντησε ο Υπουργός στην επίκαιρη επερώτηση που κατέθεσε το Κίνημα Αλλαγής.  

Η κυβέρνηση για άλλη μια φορά δεν μπορεί να πείσει ούτε τον εαυτό της ότι διαθέτει ολοκληρωμένο σχέδιο για το ασφαλές άνοιγμα, την στήριξη και την ανάκαμψη του τουρισμού. Δεν συζητάμε για εναλλακτικές προτάσεις αν χρειαστεί μέσα στο επόμενο διάστημα να προσαρμοστούμε σε νέα δεδομένα… Και η αλήθεια είναι πως δεν περιμέναμε τον κ. Υπουργό να μας παρουσιάσει την σημερινή κατάσταση. 

Το Κίνημα Αλλαγής έχει συνομιλήσει με όλους τους εμπλεκόμενους -επιχειρηματίες και εργαζόμενους- στον τουρισμό, έχει κατανοήσει πλήρως τις ιδιαιτερότητες του κάθε κλάδου και έχει καταθέσει επανειλημμένα και έγκαιρα στην κυβέρνηση ολοκληρωμένες και κοστολογημένες προτάσεις. 

Είναι ευτυχές το γεγονός ότι  η κυβέρνηση υιοθέτησε την πρότασή μας για κατά προτεραιότητα εμβολιασμό των κατοίκων των νησιών με πληθυσμό κάτω από 5.000 κατοίκων. Θα ήταν ακόμα ευτυχέστερο να υιοθετήσει και την πρότασή μας για άμεσο εμβολισμό των εργαζομένων στον τουρισμό. 

Πέρυσι η κυβέρνηση αντί να εφαρμόσει την πρόταση μας για τον κοινωνικό τουρισμό, προχώρησε σε ένα καχεκτικό και αποτυχημένο πρόγραμμα. 

Οι αριθμοί  είναι αδιάψευστοι και αμείλικτοι: 14 δις χάθηκαν πέρυσι σε σχέση με τα έσοδα του 2019. Στη φιέστα της Σαντορίνης ο Πρωθυπουργός προέβλεψε έσοδα 8 δις ευρώ και φτάσαμε μόλις στα 4 δις. Όλα αυτά τα χρήματα λείπουν από την πραγματική οικονομία. 

Εμείς στο Κίνημα Αλλαγής, όπως και όλος ο κόσμος του τουρισμού δεν τρέφουμε αυταπάτες. Ο ρεαλιστικός στόχος για το 2021 είναι να αποτελέσει μια χρονιά επιβίωσης. Σε μια υγειονομική κατάσταση χειρότερη από την περυσινή τόσο στο εσωτερικό όσο και έξω από τα σύνορά μας και με δεδομένες τις καθυστερήσεις του εμβολιαστικού προγράμματος σε όλη την Ευρώπη, η φετινή χρονιά θα είναι δύσκολη. 

Υπάρχει προετοιμασία; Υπάρχει σχεδιασμός; Λάβατε μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων; Οι προτάσεις μας είναι κατατεθειμένες. Αξιοποιήστε τες. 

*Η Ολυμπία Λόη είναι αρχιτέκτονας -μηχανικός, αναπληρώτρια Γραμματέας Τουρισμού του Κινήματος Αλλαγής.