Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και ειδικότερα στο λιανικό εμπόριο περνάει δύσκολα και η κρίση της πανδημίας φαίνεται ότι την βάση σε μια ακόμα πιο δύσκολη κατάσταση.

Όχι μόνο εξαιτίας του παρατεταμένου lockdown που άφησε τα καταστήματα χωρίς να έχουν ταμείο και χωρίς εισοδήματα.

Το άνοιγμα του λιανικού εμπορίου, ύστερα από τόσους μήνες, δείχνει ότι έχει δημιουργηθεί μια νέα τάση στο καταναλωτικό κοινό που φάνηκε κατά τη διάρκεια του lockdown.

Tάση που όπως φαίνεται θα συνεχιστεί ακόμα και τώρα που τα καταστήματα έχουν ανοίξει. Αναφερόμαστε στις διαδικτυακές αγορές και στα e-shops που κατά την διάρκεια της δεύτερης καραντίνας είδαν την κίνηση και τους τζίρους τους να εκτοξεύονται.

Μια βόλτα από τις κούριερ της Πάτρας επιβεβαιώνει ότι σε έναν βαθμό οι ηλεκτρονικές συναλλαγές συνεχίζονται για πολλούς Πατρινούς.

Οι διαδικτυακές αγορές έγιναν συνήθεια για μεγάλο μέρος του κοινού, ακόμα και για αυτούς που δεν είχαν μία ιδιαίτερη σχέση με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και το διαδίκτυο.

Έτσι τα μικρομεσαία καταστήματα που εκπροσωπούν το παραδοσιακό εμπόριο θα πρέπει να βρουν τρόπους πλέον όχι μόνο να ανταγωνιστούν τις πολυεθνικές εταιρείες και τις αλυσίδες των καταστημάτων τους, έξω από τα οποία σχηματίζονται "ουρές", αλλά και τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Εμπορικά μαγαζιά έκαναν ήδη βήματα

Για το δεύτερο ανταγωνιστικό επίπεδο υπάρχει λύση. Η λύση είναι να εκσυγχρονιστούν και αυτές, να φτιάξουν ηλεκτρονικές σελίδες και να αναπτύξουν τη δυναμική τους σε αυτή την κατεύθυνση.

Ήδη κάποια από τα καταστήματα της Πάτρας, βλέποντας την τάση αυτή που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της καραντίνας, έχουν κάνει αυτά τα βήματα και μάλιστα ξεκίνησαν να βλέπουν τους πρώτους καρπούς.

Υπάρχει ένα ενδιαφέρον από τον κόσμο. Όμως ακόμα και εκεί η ανάπτυξη τους στις ηλεκτρονικές συναλλαγές είναι σε ένα πρώιμο στάδιο και δεν μπορεί να υποκαταστήσει την βασική μορφή της δράσης τους, το παραδοσιακό εμπόριο.

Αλλά υπάρχει πλέον μία δυναμική. Η κίνηση πάντως εν όψει του Πάσχα στα καταστήματα της Πάτρας, παραμένει υποτονική. Ελπίζουν όμως οι έμποροι ότι από αυτή την εβδομάδα θα αλλάξει και θα υπάρξει μια τόνωση στην αγορά.