Σε πτωτική πορεία είναι η καμπύλη του κορωνοϊού στην Αχαΐα και σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ με βάση τον αριθμό των κρουσμάτων, η διασπορά έχει μειωθεί.

Ωστόσο, όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι το επιδημιολογικό φορτίο για την Πάτρα και την Αχαΐα, δεν παραμένει υψηλό. Η περιοχή προέχεται από μία δίμηνη έξαρση του κορωνοϊού που έδωσε χιλιάδες μολύνσεις οι οποίες με την σειρά τους γέννησαν και άλλα κρούσματα.

Με λίγα λόγια, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της περιοχής, η κατάσταση παραμένει κρίσιμη και δεν υπάρχουν περιθώρια για χαλάρωση και εφησυχασμούς.

Άλλωστε, οι νοσηλείες δεν έχουν μία σημαντική πτώση, παρόλο που τα κρούσματα που ανακοινώνονται από τον ΕΟΔΥ, είναι από τις 10 Απριλίου και μετά σταθερά σε διψήφιους αριθμούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα γίνονται εισαγωγές και το γεγονός αυτό υποδηλώνει ότι χρειάζεται ακόμα προσοχή.  

Το γεγονός αυτό δείχνει ότι το φορτίο παραμένει υψηλό και θα χρειαστεί ένας χρόνος για να περάσουμε στο άλλο στάδιο που είναι η ακόμα μεγαλύτερη πτώση των κρουσμάτων.

Τα κρούσματα για να μπούμε σε μία καλύτερη υγειονομική πορεία ως περιοχή θα πρέπει να έχουν φτάσει μέχρι τα τέλη Μαΐου στα επίπεδα του Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου, δηλαδή ένας μέσος όρος μεταξύ των 20 και 30 κρουσμάτων σε καθημερινή βάση.

Κάτι που σημαίνει ότι έχουμε δρόμο μπροστά μας. Το δεδομένο είναι ότι έχουμε μπει σε ένα στάδιο ήπιας αποκλιμάκωσης της πορείας του ιού.

Το αν συνεχίσουμε σε αυτή την πορεία εξαρτάται από εμάς και την προσοχή που δείχνουμε, ειδικότερα τώρα που ανοίγει η μία δραστηριότητα μετά την άλλη.