Ο κύβος ερρίφθη. Ο ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος πάνω από 6 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα υπολογιστεί με βάση τις σημερινές αντικειμενικές αξίες και όχι με τις νέες αντικειμενικές οι οποίες βρίσκονται σε τροχιά ευθυγράμμισης με τις εμπορικές τιμές.

Το οικονομικό επιτελείο στις σημερινές συζητήσεις που θα έχει με τους επικεφαλής των θεσμών στο πλαίσιο της 10ης αξιολόγησης αναμένεται να «κλειδώσει» το σχέδιο φορολόγησης των ακινήτων το οποίο προβλέπει ότι οι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα τρέξουν και θα ολοκληρωθούν φέτος (σ.σ. όπως ζητούν και επιμένουν οι θεσμοί) αλλά θα ενεργοποιηθούν το 2022 τόσο για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ όσο και για τον προσδιορισμό των φόρων που επιβάλλονται στις μεταβιβάσεις ακινήτων (αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές, κληρονομίες) και των τελών που επιβαρύνουν τα ακίνητα (δημοτικά τέλη, ΤΑΠ κλπ).

Η απόφαση να μην εφαρμοστούν φέτος οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων σημαίνει ότι:

Ο ΕΝΦΙΑ θα παγώσει στα περσινά επίπεδα. Οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν τον ίδιο φόρο με αυτό που κατέβαλαν για το 2020 εάν δεν έχουν αλλαγές στην περιουσιακή τους εικόνα.
Αναβάλλεται για το επόμενο έτος η νέα μείωση του φόρου 8% κατά μέσο όρο για την οποία έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση.
Οι φορολογούμενοι που σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε μεταβιβάσεις ακινήτων έχουν στη διάθεσή τους περισσότερο χρόνο και συγκεκριμένα μέχρι το τέλος του έτους για να υπογράψουν συμβόλαια και να γλιτώσουν από τις φορο-επιβαρύνσεις που θα προκαλέσει η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, ειδικά στις 3.000 περιοχές όπου οι τιμές αναμένεται να κάνουν άλμα. Η αύξηση στις μεταβιβάσεις ακινήτων θα φέρει και περισσότερα έσοδα στα κρατικά ταμεία.

ΕΝΦΙΑ 2021
Οσον αφορά στον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ ο οποίος θα χτυπήσει την πόρτα των ιδιοκτητών ακινήτων το Σεπτέμβριο αυτός θα πληρωθεί σε έξι ίσες μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2021 και η τελευταία έως το τέλος Φεβρουαρίου 2022.

Υπολογίζεται ότι φέτος σχεδόν 1,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν το μισό ΕΝΦΙΑ που θα δείξει το εκκαθαριστικό ή θα απαλλαγούν πλήρως από το φόρο για τα ακίνητά τους. Τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2020 πολλοί φορολογούμενοι έχουν βρεθεί κάτω από τα όρια που ισχύουν για την έκπτωση 50% ή 100% στον ΕΝΦΙΑ με αποτέλεσμα οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες να πληρώσουν φέτος είτε το μισό φόρο για τα ακίνητά τους είτε να απαλλαγούν πλήρως. Οι απαλλαγές αυτές θα ισχύσουν με την προϋπόθεση ότι οι φορολογούμενοι πληρούν και τα περιουσιακά κριτήρια που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία.

Επίσης περίπου 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων θα επιβαρυνθούν και φέτος με συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ ο οποίος ανέρχεται συνολικά σε 631,38 εκατ. ευρώ.

Πηγή: in.gr