Προβληματισμό έχουν προκαλέσει στην κυβέρνηση οι εικόνες από τα κορωνοπάρτι σε Κυψέλη και Περιστέρι, καθώς ο συνωστισμός τόσων ανθρώπων και μάλιστα χωρίς μέτρα προστασίας θέτει πλέον σε κίνδυνο την προσπάθεια περιορισμού της πανδημίας.

Ήδη εξετάζονται τρόποι για να μπει φρένο στα κορωνοπάρτι που πραγματοποιούνται σε πλατείες και γειτονιές και έχουν ως αποτέλεσμα να συγκεντρώνονται από εκατοντάδες έως και χιλιάδες νεαροί. Μάλιστα οι κινήσεις αυτές δημιουργούν αντιδράσεις στους πολίτες που τηρούν ευλαβικά τα μέτρα και έχουν κουραστεί από το πολύμηνο lockdown, ενώ ο φόβος ενός πισωγυρίσματος είναι υπαρκτός, αν δεν περιοριστούν οι αντικοινωνικές συμπεριφορές που εκδηλώνονται.

Στην προσπάθεια αντιμετώπισης παρόμοιων καταστάσεων με κορωνοπάρτι στις πλατείες, αρχικά αναμένεται να συνεχιστούν οι επιχειρήσεις της αστυνομίας, όπως στην πλατεία Βαρνάβα, με τον αποκλεισμό της περιοχής, ενώ θα ενταθεί η προσπάθεια να εντοπιστούν οι διοργανωτές.

Πελώνη: Παρέμβαση της αστυνομίας θα οδηγούσε σε επεισόδια

Στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελεία Πελώνη τόνισε αναφερόμενη στο ζήτημα πως η αστυνομία δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη μαζική συνείδηση, μια παρέμβαση σε πάρτι χιλίων ατόμων θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη διασπορά του ιού και επεισόδια.
Παράλληλα απαντώντας σε ερώτηση για τις εικόνες συνωστισμού σε πλατείες που παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες δήλωσε πως μεταξύ των χιλιάδων ατόμων, μπορεί να υπάρχουν και ομάδες που να επιδιώκουν κλεφτοπόλεμο και πρόσθεσε ότι σε κάθε περίπτωση η παρουσία της αστυνομίας θα είναι διακριτική.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε ότι η πλατεία Βαρνάβα αποκλείστηκε από την αστυνομία και «κάποιοι μετακόμισαν αλλού», ενώ προανήγγειλε αντίστοιχες προσπάθειες από την αστυνομία.

Η κ. Πελώνη ανέφερε επίσης ότι η χώρα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, υπάρχει εύλογη κόπωση αλλά πρέπει να κάνουμε όλοι υπομονή και σχολίασε πως στην πλειοψηφία τους οι πολίτες τηρούν τα μέτρα.

Αναζητούν τους διοργανωτές των κορωνοπάρτι

Ηδη πάντως η ΕΛ.ΑΣ. έχει ξεκινήσει έρευνες για τον εντοπισμό των διοργανωτών των κορωνοπάρτι. Σύμφωνα με το OPEN στο μικροσκόπιο έχουν μπει 4 άτομα, τα οποία φέρονται να εμπλέκονται στη διοργάνωση των συγκεντρώσεων σε Κυψέλη και Περιστέρι.

Σύμφωνα με την αστυνομία οι εμπλεκόμενοι αναζητούν και εντοπίζουν πλατείες και γειτονιές με ελλειπή παρουσία της ΕΛ.ΑΣ. και στη συνέχεια προχωρούν σε συνεννοήσεις για να μαθευτεί το ραντεβού για τα κορωνοπάρτι. Το κάλεσμα γίνεται συνήθως με δύο τρόπους είτε από παρέα σε παρέα από είτε μέσω διαδικτυακών εφαρμογών.

Σημειώνεται πάντως ότι και οι κάτοικοι των περιοχών που διοργανώνονται τα κορωνοπάρτι αντιδρούν έντονα στις συγκεντρώσεις των νεαρών, καθώς φοβούνται τη διασπορά του κορωνοϊού, αλλά και την επόμενη ημέρα αντικρίζουν βουνά από σκουπίδια που αφήνουν οι συμμετέχοντες στα πάρτι.