Το Πάσχα στο χωριό χάνεται και αυτό που απομένει είναι η επίσημη σφραγίδα της επιτροπής και της κυβέρνησης που αναμένεται να απαγορεύσει τις διαπερειφερειακές μετακινήσεις για να επικυρώσει την παραπάνω διαπίστωση.

Η απόφαση αυτή αναμένεται να ανακοινωθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Όμως ανεξάρτητα από το τι θα ανακοινώσουν οι αρμόδιοι η αλήθεια για τους επαγγελματίες και τις μικρές αγορές των τοπικών κοινωνιών των παραθεριστικών θέρετρων ή των χωριών που κάθε χρόνο τέτοια εποχή περίμεναν κόσμο, το Πάσχα έχει ήδη χαθεί.

Με κλειστά τα καταστήματα εστίασης και με ξενοδοχεία φαντάσματα που μένουν ανοικτά χωρίς να υπάρχει κανένας επί της ουσίας λόγους, δεν γίνεται να υπάρξει κάποια ανάκαμψη των αγορών αυτών και να ελπίζουν κάτι από το Πάσχα.

Στην Αχαΐα μέρη όπως τα παραθαλάσσια χωριά της Αιγιάλειας, ξεκινώντας από την Αιγείρα και φτάνοντας έως στην Άκολη, το Λόγγο και τα Σελιανίτικα, τις μέρες του Πάσχα γέμιζαν από τους Αθηναίους που έρχονταν για να κάνουν Ανάσταση.

Τα εστιατόρια είχαν κίνηση, τα ξενοδοχεία κρατήσεις και πάει λέγοντας. Ακόμα πιο αυξημένη ήταν η κίνηση στην Ναύπακτο όπου εκεί γίνονται και διάφορα δρώμενα που έλκουν τον κόσμο όπως η περιφορά των Επιταφίων στο λιμάνι της πόλης.

Κόσμο είχαν τα τελευταία χρόνια το Πάσχα και τα Καλάβρυτα που φέτος ποντάρουν στην πασχαλινή περίοδο για να δουλέψουν έστω και λίγο, αφού ο χειμώνας έχει χαθεί οριστικά για την εκεί αγορά.

Όμως όσο περνούν οι μέρες και η οριστική απόφαση αργεί, τόσο μειώνονται και οι πιθανότητες κρατήσεων στα ξενοδοχεία και στα καταλύματα. Αρκετή κίνηση είχαν και τα κλασικά παραθεριστικά θέρετρα της Ηλείας, όπως η Κουρούτα και το Κατάκολο. 

Δύσκολα θα αλλάξει κάτι

Τίποτα από αυτά δεν προβλέπονται για φέτος ανεξάρτητα από την απόφαση της επιτροπής και των κυβερνώντων για το Πάσχα στο χωριό. «Δεν νομίζω ότι ο κλάδος του επισιτισμού και ειδικότερα τα ξενοδοχεία να προσδοκούν κάτι από το φετινό Πάσχα.

Με κλειστά τα καταστήματα εστίασης και με τον κόσμο να μην γνωρίζει ή να μαθαίνει την τελευταία στιγμή το τι θα γίνει, θεωρώ δύσκολο να αλλάξει κάτι που να δώσει μια ανάσα στην αγορά της κάθε περιοχής» τονίζει από την πλευρά του ο πρόεδρος των ξενοδόχων Αχαΐας  Δημήτρης Διαμαντόπουλος.

Το πιθανότερο είναι να επιτραπούν οι μετακινήσεις για όσους αποδεδειγμένα έχουν εξοχικό ή κάποια σχέση (χωριό) με τον προορισμό που θα πηγαίνουν για τον οβελία. 

Όμως σε κάθε περίπτωση το Πάσχα και φέτος θα είναι διαφορετικό για όλους. Και δεδομένο ότι για τον τουριστικό και τον επισιτιστικό κλάδο έχει μάλλον χαθεί. Εκτός αν υπάρξει κάποια ανατροπή της τελευταίας στιγμής...