Το ένα κορωνοπάρτι διαδέχεται το άλλο στην Πάτρα και πλέον το όλο φαινόμενο τείνει να εξελιχθεί σε όλα τα υπαίθρια στέκια της νεολαίας, στην αχαϊκή πρωτεύουσα.

Στο Ηλιακό και στα Ψηλαλώνια, στις σκάλες της Αγίου Νικολάου και στο Κάστρο, στα σκαλάκια της Γεροκωστοπούλου και σε όλη την περιοχή εκεί έως και τις σκάλες της Πατρέως, αλλά και σε διάφορα ακόμα σημεία της Πάτρας που γίνονται από την μία μέρα στην άλλη πόλος έλξης για τους νέους, εκεί που ποτέ δεν συγκέντρωναν κόσμο.

Τα ραντεβού γίνονται από στόμα σε στόμα και κυρίως μέσα των social media, με τις παρέες των νέων να γνωρίζουν που να ψάξουν και πώς να μάθουν για το «πού γίνεται» κάθε φορά. Άλλωστε, τα στέκια είναι γνωστά και συγκεκριμένα.

Το παράδοξο της όλης υπόθεσης είναι ότι από την Πάτρα εξακολουθεί και απουσιάζει το μεγαλύτερο ποσοστό των φοιτητών αφού τα μαθήματα και η εξεταστική τους στο Πανεπιστήμιο γίνονται εξ αποστάσεως.

Σκεφτείτε τι θα γινόταν, δηλαδή, με κλειστά τα καταστήματα εστίασης, αν υπήρχε και η πλειοψηφία των φοιτητών της πόλης. Οι περισσότεροι από τους νέους που βλέπουμε στις συγκεντρώσεις στα Ψηλαλώνια, στις σκάλες της Αγίου Νικολάου και σε άλλα σημεία της Πάτρας, είναι μαθητές των 16, των 17 και των 18.

Υπάρχουν βέβαια και οι μεγαλύτεροι μεταξύ των 20 και των 25, φοιτητές Πατρινοί που ζουν στην πόλη ή οι νέοι που έχουν μείνει άνεργοι ή βρίσκονται σε αναστολή, κατά συνέπεια δεν εργάζονται.

Μη ξεχνάμε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των εργαζομένων της εστίασης που εξαιτίας του lockdown παραμένουν σε αναστολή, είναι αυτής της ηλικίας μεταξύ των 22 και 28 ετών.

Όταν δεν εργάζεσαι και δεν έχεις τι να κάνεις κάτι όλη μέρα, τότε εύκολα πηγαίνεις εκεί «που γίνεται» για να γεμίσεις την ώρα σου, αλλά και για να έρθεις σε επαφή με τους συνομήλικούς σου. Είναι και αυτό μία πτυχή για την εξήγηση του φαινομένου των συγκεντρώσεων των νέων.

Εφόσον ανοίξουν τα καταστήματα της εστίασης, του κλάδου που απασχολεί τους νέους σε θέσεις εργασίας, το φαινόμενο αυτό θα μειωθεί σε έναν βαθμό ή τουλάχιστον οι συγκεντρωμένοι θα είναι λιγότεροι.

Όλα αυτά οι αρμόδιοι σκοπεύουν να τα θέσουν στην επιτροπή, έχοντας κάνει τη δική τους ανάλυση για τα όσα γίνονται όχι μόνο στην Πάτρα, αλλά και σε όλες τις μεγάλες πόλεις της επικράτειας. Η πίεση έτσι για το άμεσο άνοιγμα της εστίασης, ίσως και πριν από το Πάσχα αναμένεται να γίνει ακόμα πιο ασφυκτική…