Με το σημερινό doodle, η Google τιμά τη μνήμη της Ρωσίδας χειρουργού, καθηγήτριας, ποιήτριας και συγγραφέως Vera Gedroitz (Βέρα Γκεντρόιτς), με αφορμή τα 151 χρόνια από τα γενέθλιά της.

Η Vera Gedroitz θεωρείται η πρώτη γυναίκα στρατιωτική χειρουργός της Ρωσίας και μια από τις πρώτες γυναίκες καθηγήτριες χειρουργικής στον κόσμο, που έσωσε αμέτρητες ζωές με τις επεμβάσεις της και τις καινοτομίες της στον τομέα της ιατρικής του πολέμου.


Ως απόφοιτος της χειρουργικής σχολής του Καθηγητή Caesar Roux, η Vera Gedroitz έγινε συγγραφέας ορισμένων πρωτότυπων επιστημονικών έργων στον τομέα του στρατιωτικού τομέα, της γενικής και παιδιατρικής χειρουργικής. στην ενότητα Κίεβο περίοδο.

Θεωρώντας την επανάσταση αναπόφευκτη και απαραίτητη, η Vera Gedroitz, ωστόσο, ήταν ένας από τους πιο κοντινούς ανθρώπους της βασιλικής οικογένειας.

Δίδαξε προσωπικά νοσηλευτική στην αυτοκράτειρα Αλεξάνδρα Φεντόροβνα με τη Μεγάλη Δούκισσα Όλγα και την Τατιάνα, μετά την οποία εργάστηκαν στο ιατρείο υπό την ηγεσία της.

Ως συγγραφέας, κυκλοφόρησε συλλογές ποιημάτων και μη μυθοπλαστικά έργα, συμπεριλαμβανομένων των απομνημονευμάτων της με τίτλο «Ζωή».

Το 1930, κατά την διάρκεια διωγμών του Στάλιν στην Σοβιετική τότε Ουκρανία, η Vera Gedroitz εκδιώχτηκε από το πανεπιστήμιο και τον Μάρτιο του 1932, έχοντας προσβληθεί από καρκίνο της μήτρας, άφησε την τελευταία της πνοή στο Κίεβο σε ηλικία 61 ετών, σύμφωνα με το Sansimera.gr.


Vera Gedroits Biography - Russian surgeon, professor, poet, and author