Από το λιμάνι της Πάτρας και αυτό της Ηγουμενίτσας ξεκινάει την Δευτέρα στις 19 Απριλίου το άνοιγμα του τουρισμού στην Ελλάδα.

Από τις δύο αυτές πύλες της Δυτικής Ελλάδας γίνεται η αρχή της άρσης της καραντίνας για όσους θέλουν να φτάσουν ακτοπλοϊκώς, πληρώντας τις αντίστοιχες προϋποθέσεις προστασίας που είναι συγκεκριμένες.

Οι δύο κύριες είναι η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού από τον αρμόδιο φορέα της χώρας προέλευσης τους ή η επίδειξη αρνητικού τεστ PCR έως και 72 ώρες προτού ταξιδέψουν. Η υποχρέωση αυτή δεν ισχύει για παιδιά κάτω των 5 ετών.

Από εκεί και πέρα για ένα διάστημα απαγορεύονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό και οι επισκέπτες θα μπορούν να μετακινηθούν από το λιμάνι ή το αεροδρόμιο προς το κατάλυμα στο οποίο έχουν κάνει κράτηση με το voucher του ξενοδοχείου.

Το ίδιο θα ισχύσει και για πτήσεις σε συγκεκριμένα αεροδρόμια της χώρας. Πρόκειται για αυτά σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ρόδο, Κως, Χανιά, Ηράκλειο, Σαντορίνη, Μύκονο και Κέρκυρα.

Θα υπάρχουν στοχευμένοι έλεγχοι σε όσους εισέρχονται στην Ελλάδα και σε περίπτωση που το αποτέλεσμα είναι θετικό, θα φιλοξενείται προσωρινά σε ξενοδοχείο απομόνωσης. Αν εντοπιστεί θετικό κρούσμα κατά τον δειγματοληπτικό έλεγχο στα χερσαία σύνορα, τότε ενδέχεται η είσοδος στη χώρα να μην επιτραπεί.

Από τα μέσα του Μαΐου και εξής, στο πλαίσιο του γενικού ανοίγματος του τουριστικού κλάδου, όλα τα διεθνή αεροδρόμια της χώρας θα επιτρέπεται να δέχονται πτήσεις από το εξωτερικό.

Η άρση των περιορισμών αφορά πτήσεις από χώρες της Ε.Ε., καθώς και από έναν περιορισμένο αριθμό άλλων χωρών που είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σερβία και το Ισραήλ.