Tουλάχιστον 14 αντάρτες, αποστάτες της οργάνωσης FARC – η οποία αφοπλίστηκε, αυτοδιαλύθηκε και μετασχηματίστηκε σε πολιτικό κόμμα δυνάμει της συμφωνίας ειρήνης του 2016 – καθώς και ένας στρατιωτικός σκοτώθηκαν στη διάρκεια μαχών στο νοτιοδυτικό τμήμα της Κολομβίας, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, ο στρατηγός Εδουάρδο Σαπατέιρο, αρχηγός του γενικού επιτελείου του στρατού ξηράς, ανέφερε ότι οι στρατιώτες δέχθηκαν «επίθεση με εκρηκτικούς μηχανισμούς» και ότι στις μάχες που ακολούθησαν υπήρξαν επίσης «επτά τραυματίες μεταξύ των στρατιωτικών».

Ο υπουργός Άμυνας Διέγο Μολάνο ανέφερε νωρίτερα ότι «14 άτομα εξουδετερώθηκαν στη διάρκεια στρατιωτικών επιχειρήσεων» στον δήμο Αρχέλια, στην περιφέρεια Κάουκα.

Κατά τον κ. Μολάνο, μονάδες των ένοπλων δυνάμεων διεξήγαγαν «ειδική επιχείρηση» που διατάχθηκε μετά την επίθεση με αυτοκίνητο παγιδευμένο με μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών η οποία τραυμάτισε 43 ανθρώπους την 27η Μαρτίου στον γειτονικό δήμο Κορίντο και αποδόθηκε σε αποστάτες των πρώην Επαναστατικών Ένοπλων Δυνάμεων της Κολομβίας.

Χωρίς ενιαία διοίκηση, οι αποστάτες αυτοί, μοιρασμένοι σε διάφορες ομάδες, μετρούν περίπου 2.500 μαχητές και χρηματοδοτούνται κυρίως από τη διακίνηση ναρκωτικών και μεταλλευμάτων που εξορύσσονται παράνομα, ειδικά χρυσού, σύμφωνα με την κολομβιανή στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών.

Στην Κάουκα, συγκρούονται για τον έλεγχο πηγών προσόδων με μονάδες του Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), επισήμως της τελευταίας οργάνωσης ανταρτών η οποία συνεχίζει ακόμη τον ένοπλο αγώνα στην Κολομβία, πάντα σύμφωνα με τις αρχές.