Εκεί που κάθεστε μπροστά στον υπολογιστή ή το laptop σας, ξαφνικά το φως του ήλιου «χτυπά» την οθόνη και βλέπετε πως είναι γεμάτη σημάδια και σκόνη. Μπορεί να τα είχατε δει εδώ και καιρό και να τα αγνοούσατε, αλλά πρέπει κάποια στιγμή να καθαριστούν. Λίγο-πολύ, όλοι έχουμε βρεθεί σε αυτή τη θέση.

Ενώ το καθάρισμα της οθόνης του υπολογιστή σας είναι μια απλή διαδικασία, υπάρχουν μερικοί σημαντικοί κανόνες που πρέπει να θυμάστε για να βεβαιωθείτε ότι το κάνετε με ασφάλεια.

Tι πρέπει να γνωρίζετε πριν καθαρίσετε μια οθόνη υπολογιστή

Οι οθόνες υπολογιστών δεν είναι όλες ίδιες, και έτσι δεν μπορούν όλες να καθαριστούν με τον ίδιο τρόπο. Θα πρέπει να είστε προσεκτικοί ανεξάρτητα από τον τύπο της οθόνης σας, αλλά είναι χρήσιμο να γνωρίζετε ότι οι οθόνες βγαίνουν σε δύο κατηγορίες:

Οθόνες με επικάλυψη γυαλιού: Οι οθόνες σε νεότερα iMac και MacBooks έχουν επικάλυψη από γυαλί. Οι γυάλινες οθόνες είναι λίγο λιγότερο ευαίσθητες από τις οθόνες LCD ή LED και οι ήπιες λύσεις καθαρισμού, όπως το οινόπνευμα, είναι γενικά ασφαλείς στη χρήση τους.

Οθόνες LCD ή LED: Οι υπολογιστές με Windows και οι περισσότερες οθόνες αφής και ματ οθόνες, συνήθως δεν είναι επικαλυμμένες με γυαλί. Θα πρέπει να προσέχετε ιδιαίτερα με αυτές τις οθόνες, ώστε να μην καταστρέψετε τα pixel που αποτελούν την οθόνη.

Για να καθαρίσετε μια οθόνη υπολογιστή, χρειάζεστε μόνο δύο πράγματα: Ένα πανί μικροϊνών και φιλτραρισμένο ή αποσταγμένο νερό.

Εάν θέλετε κάποια επιπλέον βοήθεια, ένα ισοδύναμο μείγμα νερού και ξιδιού είναι ασφαλές ανεξάρτητα από τον τύπο της οθόνης σας. Εάν γνωρίζετε ότι η οθόνη σας είναι επικαλυμμένη με γυαλί, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ισοδύναμο μείγμα νερού και 70% οινόπνευμα εντριβής.

Τι χρειάζεστε

Δύο πανιά μικροϊνών χωρίς χνούδι
Αποσταγμένο νερ
Αποσταγμένο λευκό ξύδι (προαιρετικό)
70% ισοπροπυλική αλκοόλη (προαιρετικά, μόνο για οθόνες που δεν είναι LCD / LED)
Απολυμαντικά μαντηλάκια (προαιρετικά, μόνο για οθόνες που δεν είναι LCD / LED)

Πώς να καθαρίσετε μια οθόνη υπολογιστή

Απενεργοποιήστε τον υπολογιστή ή τον φορητό υπολογιστή σας. Για λόγους ασφαλείας, ξεκινήστε αφήνοντας τη συσκευή να κρυώσει εντελώς. Η σκόνη, τα δακτυλικά αποτυπώματα και οι λεκέδες είναι επίσης ευκολότερο να εντοπιστούν σε μια μαύρη οθόνη.
Σκουπίστε τη σκόνη με ένα στεγνό πανί. Χρησιμοποιήστε ένα στεγνό πανί μικροϊνών χωρίς χνούδι για να σκουπίσετε απαλά τυχόν ορατή σκόνη και βρωμιά. Εάν είναι απαραίτητο, ασκήστε ελαφρά πίεση για να αφαιρέσετε τους λεκέδες.
Εάν παραμείνουν τα σημάδια, σκουπίστε με ένα ελαφρώς βρεγμένο πανί. Για οθόνες με επικάλυψη από γυαλί, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μείγμα ίσων μερών νερού και ξυδιού ή οινοπνεύματος εντριβής. Για οθόνες LED ή LCD, χρησιμοποιήστε μόνο νερό. Ψεκάστε ή χτυπήστε ελαφρά το διάλυμα απευθείας στο πανί και σκουπίστε προσεκτικά την οθόνη από αριστερά προς τα δεξιά.
Γυαλίστε τη με ένα στεγνό πανί και αφήστε τη να στεγνώσει με τον αέρα. Εάν παραμείνουν ραβδώσεις μόλις στεγνώσει η οθόνη, περάστε τις απαλά με το στεγνό πανί. Προτού ενεργοποιήσετε ξανά τον υπολογιστή ή τον φορητό υπολογιστή σας, αφήστε την οθόνη να στεγνώσει εντελώς.

Σημείωση: Η Apple ισχυρίζεται ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαντηλάκια απολύμανσης 70% ισοπροπυλίου για να καθαρίσετε οποιοδήποτε προϊόν της Apple. Απλώς θυμηθείτε να μην μπει υγρό στις θύρες ή τα ανοίγματα της συσκευής -για να το αποφύγετε αυτό, ίσως θα πρέπει να στύψετε το μαντιλάκι για να αφαιρέσετε τυχόν υγρό που περισσεύει πριν το χρησιμοποιήσετε.