Μέχρι τα τέλη Μαϊου αναμένεται να έχει βγει στον «αέρα» ο διαγωνισμός και για την τρίτη εργολαβία του έργου της ανάπλασης του ιστορικού κέντρου της Πάτρας.

Η συγκεκριμένη εργολαβία έχει να κάνει με την ανακαίνιση και τη συντήρηση των τεσσάρων ιστορικών σκαλών του κέντρου της Πάτρας που αποτελούν σημείο αναφοράς για την πόλη.

Πρόκειται για τις σκάλες της Αγίου Νικολάου, τις σκάλες της Πατρέως, της Γεροκωστοπούλου και αυτές της Τριών Ναυάρχων. Έτσι ένα από τα μεγαλύτερα έργα που αφορούν την Πάτρα και προέρχονται από το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης μπαίνει στην τελική ευθεία.

Θυμίζουμε ότι ήδη έχουν πέσει υπογραφές για την πρώτη εργολαβία αυτή της ανάπλασης της Άνω Πόλης, ενώ πριν από μερικές μέρες προέκυψε ανάδοχος και για την δεύτερο εργολαβία που αφορά τις παρεμβάσεις που θα γίνουν στο σύγχρονο κέντρο της Πάτρας, στην Κάτω Πόλη.

Ειδικότερα, όμως, για το έργο με τις σκάλες η ανάγκη παρεμβάσεων είναι μεγάλη. Οι σκάλες και στα τέσσερα αυτά σημεία αναφοράς της Πάτρας χρήζουν άμεση συντήρησης, ενώ η κατάσταση τους μόνο καλή δεν είναι.

Για παράδειγμα τα σκαλιά στις σκάλες της Πατρέως και της Γεροκωστοπούλου γλιστρούν σε πολλά σημεία τους. Στις σκάλες της Αγίου Νικολάου προεξέχουν τα κιγκλιδώματα, ενώ το ίδιο συμβαίνει και στην Τριών Ναυάρχων.

Ο προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται στα 250.000 ευρώ. Οι εργασίες και οι παρεμβάσεις που είναι να γίνουν θα κάνουν τις σκάλες πιο ασφαλείς για τους πατρινούς και ταυτόχρονα θα βελτιώσουν αισθητικά την εικόνα τους.


Σημεία αναφοράς και στέκια της νεολαίας

Σημειώνουμε ότι ένα από τα χαρακτηριστικά αρχιτεκτονικά και πολεοδομικά στοιχεία της Πάτρας είναι οι σκάλες που ενώνουν την Άνω και την Κάτω πόλη.

Επιπλέον, και οι τέσσερις αυτές σκάλες αποτελούν πλέον βασικά στέκια της νεολαίας, αλλά και σημεία που κεντρίζουν την προσοχή των επισκεπτών, κυρίως για την θέα που προσφέρουν. Κατά συνέπεια η βελτίωση της αισθητικής τους, θα προσφέρει πολλά στην εικόνα της πόλης.

Σημειώνουμε όμως ότι οι εργασίες θα γίνουν υπό την επίβλεψη της Εφορείας Αρχαιοτήτων αφού και οι τέσσερις σκάλες θεωρούνται μνημεία και κάθε παρέμβαση σε αυτές απαιτεί την σχετική άδεια από το ΥΠ.ΠΟ.

«Όσα έργα είναι να γίνουν στην Πάτρα μέσα από το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης θα υλοποιηθούν» τονίζει σχετικά ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Χρήστος Κορδάς. «Προχωράμε με σίγουρα και σταθερά βήματα».