Μπορεί η αγορά να έχει ανοίξει και τα καταστήματα της Πάτρας να λειτουργούν, με μέτρα και πρωτόκολλα, όμως, όπως όλα δείχνουν θα χρειαστεί να περάσει αρκετός χρόνος για να επιστρέψει σε μία κανονικότητα.

Και δεν αναφερόμαστε απλά και μόνο στην κίνηση στα εμπορικά καταστήματα που όπως έχει φανεί είναι τουλάχιστον υποτονική, με τον κόσμο να παρουσιάζεται διστακτικός στα ψώνια και στις αγορές του.

Η αγορά παραμένει στο "off", παρόλο που τα καταστήματα έχουν ανοίξει, στο ζήτημα της ρευστότητας. Δεν κινείται και δεν υπάρχει χρήμα που πουθενά, κάτι που είναι κάτι παραπάνω από εμφανές στις συναλλαγές μεταξύ των επαγγελματιών.

Ο ένας χρωστάει στον άλλον. Οι προμηθευτές πιέζουν τους επαγγελματίες του λιανικού εμπορίου για να πληρωθούν από παλιότερες συναλλαγές οι οποίοι με τη σειρά τους πιέζονται από τις εταιρείες που αντιπροσωπεύουν ώστε να δώσουν και αυτές ένα μέρος των χρωστούμενων από τους δικούς τους προμηθευτές.

Κι αυτή αλυσίδα που δημιουργείται δεν υπάρχει μόνο στον τομέα των εμπορικών μαγαζιών που άνοιξαν πριν από μερικές μέρες και περιμένουν να κάνουν ταμείο.

Υπάρχει και στις επιχειρήσεις που ήταν ανοικτές. Στα μίνι μάρκετ, στα συνεργεία, στα πρατήρια καυσίμων, στην εστίαση που τώρα υπολειτουργεί, σε γενικές γραμμές υπάρχει παντού. Δεν κυκλοφορεί σάλιο.

Κάτι που φυσικά σε ένα λίγο πιο μακροπρόθεσμο επίπεδο θα έχει τις συνέπειες του στην αγορά, και που αν συνεχιστεί θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην σμίκρυνση της.