Αν όλα πάνε καλά και η πανδημία στην Πάτρα και στην Αχαΐα κρατηθεί σε ένα σταθερό επίπεδο, με τις νοσηλείες να μειώνονται σταδιακά, τότες σύντομα το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο θα επιστρέψει σε μία κανονικότητα.

Τι σημαίνει αυτό; Η σταθεροποίηση της πανδημίας αφήνει ένα μεγάλο παράθυρο ελπίδας για την επαναλειτουργία των τακτικών χειρουργείων και των εξωτερικών ιατρείων τα οποία το τελευταίο 1,5 μήνα και πλέον είχαν ανασταλεί εξαιτίας της έξαρσης του κορωνοϊού.

Ειδικότερα, τα διάστημα από τον Γενάρη και μετά η κατάσταση ήταν κάτι παραπάνω από ασφυκτική για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, με τις εισαγωγές να παρουσιάζουν αύξηση που έφτασε και το 80% και τις εφημερίες να είναι εφιαλτικές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι κλινικές για covid που έχουν διαμορφωθεί είναι περισσότερες για την μάχη αυτή που δόθηκε και συνεχίζει να δίνουν οι υγειονομικοί έφτασαν τις εφτά, ενώ οι ΜΕΘ τις πέντε, παίρνοντας χώρους από τα υπόλοιπα τμήματα.

Το θέμα της αναμενόμενης αποσυμπίεσης του νοσοκομείου, σε περίπτωση που η σταθεροποίηση της πανδημίας συνεχιστεί, συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Συντονιστικού της Επιτροπής Covid.  

Έτσι, δεν αποκλείεται να επιτραπούν από την ερχόμενη εβδομάδα τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, τα οποία έχουν «παγώσει» εδώ και δύο μήνες, ενώ από εκεί και μετά να ανοίξουν σταδιακά και οι χειρουργικές αίθουσες.

Θυμίζουμε ότι ήδη οι λίστες αναμονής των προγραμματισμένων χειρουργείων (γίνονται μόνο τα έκτακτα αυτή τη περίοδο) είναι αρκετά μεγάλες και υπάρχουν δεκάδες ασθενείς που περιμένουν τη σειρά τους για να χειρουργηθούν.