Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανακοινώσει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα το σχέδιό της για άντληση έως 1 τρισ. δολαρίων από τις αγορές σε ορίζοντα πενταετίας, στην προσπάθειά της να χρηματοδοτήσει την ανάκαμψη της οικονομίας των 27 χωρών – μελών της.

Στόχος είναι η πρώτη έκδοση κοινού χρέους υπό το σχήμα του Ταμείου Ανάκαμψης (NextGenerationEU) να πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο, με τη χρήση “βέλτιστης” πλατφόρμας για την πώληση ομολόγων και γραμματίων μέσω ενός τραπεζικών δικτύων έως τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με προσχέδιο που περιήλθε σε γνώση του Bloomberg.

Περίπου το 1/3 των 806 δισ. ευρώ θα αφορά πράσινα ομόλογα, στο πλαίσιο όρων που θα δημοσιευτούν στις αρχές του καλοκαιριού. Περίπου το ένα τρίτο των 806 δισ. ευρώ (962 δισ. δολ.) θα είναι πράσινα ομόλογα, στο πλαίσιο όρων που θα ανακοινωθούν στις αρχές του καλοκαιριού.

“Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα χρειαστεί να εκτελεί πράξεις χρηματοδότησης ύψους 150-200 δισ. ευρώ τον χρόνο για την περίοδο μέχρι το τέλος του 2026”, αναφέρεται στο έγγραφο. “Μέχρι τον Ιούνιο του 2021, η Επιτροπή θα είναι έτοιμη να κινητοποιήσει τους σχετικούς πόρους”.

Το έγγραφο υπογραμμίζει τη φιλοδοξία της ΕΕ να εισέλθει για πρώτη φορά ουσιωδώς ως ενιαία οντότητα στην αγορά ομολόγων, με μακροπρόθεσμο στόχο τα ομόλογά της να ανταγωνιστούν τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ ως “ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο”, δίνοντας ώθηση στην ενοποίηση του μπλοκ, αλλά και της ευρωζώνης, που περιλαμβάνει τις 19 από τις 27 χώρες-μέλη της Ένωσης.

Τα ομόλογα θα εκδίδονται και θα πωλούνται ανά τακτά διαστήματα, με ποικιλία ωρίμανσης από τα 3 έως τα 30 έτη, ενώ θα υπάρχουν και βραχυπρόθεσμα γραμμάτεια, σύμφωνα με το έγγραφο. Τα τελευταία θα χρησιμοποιούνται για ταχεία άντληση πόρων, ειδικά στην πρώτη φάση του προγράμματος.