Υλικά για 4-5 άτομα

1 πακέτο μακαρόνια σπαγγέτι
2 συσκευασίες αποφλοιωμένα ντοματάκια (πομοντόρια μακρόστενα) ή 1 κιλό φρέσκα
6 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
2-3 πρέζες ζάχαρη
Αλάτι
Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Φύλλα φρέσκου βασιλικού
Τριμμένη παρμεζάνα για πασπάλισμα

Εκτέλεση

Ετοιμάζετε τη σάλτσα ναπολιτάνα λιώνοντας τα πομοντόρια με τα χέρια σε μπολ. Κρατάτε όλον τον χυμό τους. Αν χρησιμοποιήσετε φρέσκα προσέχετε να είναι ώριμα. Τα ξεφλουδίζετε, τα κόβετε στη μέση και τα ζουλάτε να φύγουν οι σπόροι. Τα λιώνετε επίσης με τα χέρια σε ένα μπολ.
Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε το κρεμμύδι τριμμένο και το σοτάρετε ελαφρά με 4 κουταλιές από το ελαιόλαδο. Προσθέτετε το σκόρδο και σοτάρετε για λίγο ακόμα. Στη συνέχεια προσθέτετε τις ντομάτες, τη ζάχαρη, το αλάτι και το πιπέρι.
Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε τη σάλτσα για περίπου 45′, ανακατεύοντάς τη κατά διαστήματα. Λίγο πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα προσθέτετε και τα φύλλα βασιλικού. Ανακατεύετε και κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Στο μεταξύ βράζετε τα μακαρόνια σε άφθονο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Τα στραγγίζετε και προσθέτετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο για να μην κολλήσουν. Σερβίρετε τα μακαρόνια με τη σάλτσα και τριμμένη παρμεζάνα.

Πηγή: vita.gr