Στις σπάνιες παρενέργειες θρομβώσεων που έχουν εμφανιστεί μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca αναφέρθηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Τα νεότερα εξετέθησαν κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας αναφορικά με το πρόγραμμα εμβολιασμού από την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους.

Τι γνωρίζουμε για τα περιστατικά θρομβώσεων από τα εμβόλια της AstraZeneca

Η Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε και πάλι στα περιστατικά θρόμβωσης μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca. Η εθνική επιτροπή εμβολιασμών παρακολουθεί προσεκτικά τα τρέχοντα δεδομένα, σχετικά με το φαινόμενο των θρομβοεμβολικών επεισοδίων. Ο παθολογικός μηχανισμός πρόκλησης τους θεωρείται ανάλογος της θρομβοπενίας μετά από χορήγηση υπαρίνης, σημείωσε.

Δεν υπάρχει τεκμηριωμένη συσχέτιση των εκδηλώσεων αυτών με προηγούμενο ιστορικό θρόμβωσης, συμπλήρωσε η κα. Θεοδωρδίου. Ιδιοσυστασική αντίδραση κατά την πρώτη έκθεση στο εμβόλιο της AstraZeneca. Αβεβαιότητα στις εκτιμήσεις της συχνότητας στις διάφορες ηλικιακές ομάδες, αλλά διαφαίνεται μια τάση για μικρή αύξηση της συχνότητας στις μικρότερες ηλικίες.
Συντριπτικά μεαλύτερη η πιθανότητα θανάτου από την Covid

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν αναφορές για την πολύ σπάνια εκδήλωση θρόμβωσης μετά τον εμβολιασμό με τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Πρόκειται για μία περίπτωση ανά 100.000.

Η πιθανότητα θανάτου από την ίδια νόσο covid είναι συντριπτικά μεγαλύτερη, τόνισε και πάλι η ειδικός που σημείωσε πως στην Ελλάδα οι θάνατοι από τον Covid υπολογίζονται σε 23 ως 35 ανά εκατομμύριο πληθυσμού σε άτομα ηλικίας 30 ως 39 ετών και 46 ως 94 ανά εκατομμύριο πληθυσμού σε άτομα ηλικίας σε άτομα 40 ως 39 ετών.

Φυσικά, η θνησιμότητα είναι πολύ μεγαλύτερη όσο αυξάνεται η ηλικία. Επιπλέον, η κα. Θεοδωρίδου σημείωσε πως η νόσος Covid αυξάνει 30 ως 80 φορές τον κίνδυνο εμφάνισης θρόμβωσης. Ως σήμερα, στην Ελλάδα, έχει αναφερθεί μια περίπτωση, η οποία έχει περιληφθεί στην αξιολόγηση των αρχικών περιπτώσεων του EMA.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, αναφέρθηκε και στον εμβολιασμό των παιδιών για τον κορωνοϊό, λέγοντας πως όλες οι εταιρείες διεξάγουν ήδη έρευνες για τις ηλικίες κάτω των 18, ενώ πιο προχωρημένες φαίνεται να είναι οι μελέτες για τις ηλικίες 16-18.

Σε σχετική ερώτηση, η κυρία Μαρία Θεοδωρίδου τόνισε:

«Θεωρώ πρόωρο να συζητάμε για εμβολιασμό παιδιών ή εφήβων. Υπάρχει το ηλικιακό φάσμα των παιδιών από 16 έως 18 με προβλήματα υγείας, που εμβολιάζονται με το Pfizer. Το βλέπουν όλοι για την επόμενη χρονιά (2022), όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες από τις εταιρείες».

Η εθνική επιτροπή εμβολιασμών μετά από αξιολόγηση των δεδομένων συνιστά τη συνέχιση του προγράμματος με κάθε διαθέσιμο εμβόλιο περιλαμβανομένου και του AstraZeneca σε άτομα ηλικίας άνω των 30 ετών.

Οδηγίες στο emvolio.gov.gr για την έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων και την αντιμετώπισή τους. Δεν συνιστάται προληπτικά ούτε εργαστηριακός έλεγχος, ούτε η χορήγηση αντιπηκτικών φαρμάκων.