Η κυβέρνηση στην Ελβετία καλεί τους ψηφοφόρους να υποστηρίξουν τον νόμο για τον κορωνοϊό, τον οποίο οι πολέμιοί του επιδιώκουν να καταργήσουν.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Ελβετίας, δηλαδή το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο που ασκεί την εκτελεστική εξουσία στη χώρα, κάλεσε τους ψηφοφόρους να στηρίξουν τον νόμο για τον κορωνοϊό, τον οποίον επιχειρούν να προσβάλουν εκείνοι που φοβούνται ότι διευκολύνει την έγκριση εμβολίων και ότι έχει στερήσει από το κοινοβούλιο μεγάλο μέρος της πολιτικής εξουσίας.

Οι ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπες

Με τη χώρα να έχει άμεση δημοκρατία, οι ψηφοφόροι καλούνται στις 13 Ιουνίου στις κάλπες για να επιλέξουν αν ο νόμος για τη διαχείριση της πανδημίας, «το παραέκανε». Το επταμελές Ομοσπονδιακό Συμβούλιο της χώρας συμφώνησε σήμερα, σε μια συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών, να προτείνει στους ψηφοφόρους να υποστηρίξουν τον νόμο.

Η Ελβετία ψήφισε τον νόμο για τον κορωνοϊό τον περασμένο Σεπτέμβριο αφού κατέληξε ότι απαιτούνταν κάποιες μικροδιορθώσεις στους κανονισμούς για την αποτελεσματική διαχείριση των ραγδαία αυξανόμενων κρουσμάτων και του επακόλουθου οικονομικού αντίκτυπου. Μεταξύ άλλων ο νόμος ορίζει με ποιον τρόπο κατανέμεται η οικονομική βοήθεια στις σφόδρα πληγείσες επιχειρήσεις και στους υπαλλήλους που κινδυνεύουν να χάσουν τις περιουσίες τους χωρίς μέτρα που να περιορίζουν τον αντίκτυπο.

«Ο νόμος καθιστά εφικτή τη συνέχιση της παροχής οικονομικής βοήθειας. Πάνω από 100.000 εταιρείες και περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι εξαρτώνται από αυτή την οικονομική ενίσχυση», αναφέρει η κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της. Οι πολέμιοί του ωστόσο, υποστηρίζουν ότι ο νόμος ανοίγει την πόρτα για μια επισπευμένη επανεξέταση αυτού που εκείνοι αποκαλούν «ελάχιστα δοκιμασμένων γονιδιακών εμβολίων με μακροπρόθεσμες παρενέργειες», καθιστώντας έτσι ευάλωτο τον πληθυσμό.

Τα εμβόλια θα εγκρίνονται μόνο αφού θα έχουν χαρακτηριστεί ασφαλή

Επιπλέον, η οργάνωση που αυτοαποκαλείται «Φίλοι του Συντάγματος», υποστηρίζει ακόμη ότι τα επείγοντα μέτρα που έχουν στόχο να καταπολεμήσουν την πανδημία μεταφέρουν δυσανάλογα τις εξουσίες από τη βουλή προς το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο το οποίο «πρέπει να πάρει το μάθημά του», όπως γράφουν στην ιστοσελίδα τους τα μέλη της οργάνωσης.

Σήμερα η κυβέρνηση εξέτασε τα επιχειρήματά τους λέγοντας ότι ενώ ο εθνικός νόμος αφήνει περιθώριο για την κατ΄ εξαίρεση έγκριση φαρμάκων για βαριά ασθενείς, δεν αποδυναμώνει τη διαδικασία έγκρισης των εμβολίων. «Τα εμβόλια θα εγκρίνονται στη διάρκεια της πανδημίας μόνο αφού θα έχουν χαρακτηριστεί ασφαλή», ανέφερε η κυβέρνηση.