Ο Σόλων Τσούνης παραχώρησε συνέντευξη στο ΟΚ και στην Μαρία Παπαϊωάννου και μίλησε για την δύσκολη συνεργασία που είχε αλλά και για τις καταγγελίες στον χώρο της Τέχνης.

Κάποια στιγμή στο παρελθόν είχες αναφέρει πως είχες έρθει αντιμέτωπος με ένα περιστατικό ακραίου ανταγωνισμού και εξαιτίας αυτού έχασες τη δουλειά.

Ναι, αυτά είναι μέσα στη δουλειά. Να σου πω την αλήθεια, δεν νιώθω κανέναν ανταγωνισμό γιατί πιστεύω ότι ο καθένας είναι ξεχωριστός. Έχω βιώσει, ωστόσο, τον ανταγωνισμό με αθέμιτα μέσα. Δηλαδή να με κατηγορήσουν για κάτι κακό και κάποιος άλλος να επηρεαστεί. Ξέρεις κάτι όμως; Καλύτερα που δεν έγινε εκείνη η δουλειά γιατί δεν αξίζει να συνεργαστώ με κάποιον που πιστεύει αυτόματα κάτι χωρίς να έχει μιλήσει μαζί μου. Μάθημα είναι κι αυτό.

Ακούγοντας όλα αυτά τα περιστατικά λεκτικής, σωματικής και σεξουαλικής βίας στον χώρο του θεάτρου έπεσες από τα σύννεφα ή ήταν κάτι που ξέρατε εσείς μεταξύ σας;

Η φράση «το ξέραμε» είναι παρεξηγήσιμη. Κι αυτό γιατί είναι διαφορετικό να ξέρεις γενικά πράγμα-τα για κάποιον άνθρωπο, όπως το ότι είναι εκρηκτικός ή ότι ο σεξουαλικός του προσανατολισμός είναι συγκεκριμένος, και είναι διαφορετικό να μαθαίνεις ότι έχει κάνει απόπειρες βιασμού ή έχει κακοποιήσει ανήλικους ανθρώπους. Όχι, αυτές τις λεπτομέρειες δεν τις ήξερα. Γνώριζα ότι κάποιοι είναι νευρικοί, ότι μπορεί να σε θίξουν, ότι φλερτάρουν κάποιους ανθρώπους πάνω στη δουλειά αλλά δεν ήξερα για κακοποιήσεις τέτοιου τύπου. Ασφαλώς και έπεσα από τα σύννεφα. Πρέπει να προσέχουμε κι εμείς όταν χρησιμοποιούμε τη φράση «τα ξέραμε». Γιατί όσοι τα ξέρανε ασφαλώς και έπρεπε να βγουν να τα πουν. Χαίρομαι πολύ που αυτοί που υπέστησαν αυτές τις κακοποιήσεις βρήκαν τη δύναμη να βγουν να μιλήσουν. Όλο αυτό θεωρώ ότι θα φέρει ένα καλύτερο αύριο και στη δουλειά μας και στην κοινωνία.

Έχεις έρθει αντιμέτωπος με οποιαδήποτε μορφή κακοποίησης;

Δεν έχω φτάσει στο σημείο να νιώσω πολύ άβολα ή να με τραυματίσει κάποια εμπειρία ψυχικά. Έχω περάσει light καταστάσεις. Δεν συνέβη κάτι που με προσέβαλε. Έχω δεχτεί, ας πούμε, φλερτ, αλλά το φλερτ δεν είναι κατακριτέο. Λες «ευχαριστώ πολύ, δεν ενδιαφέρομαι» και σηκώνεσαι και φεύγεις. Δεν έχω υποστεί όμως κακοποίηση. Δεν μου έχει κάνει κανείς bullying στη δουλειά. Είμαι και χαρακτήρας που, αν συνέβαινε, δεν θα το άντεχα. Θα έφευγα. Όσες φορές έχω νιώσει ότι κάποιος πάει να ξεφύγει και μιλάει λίγο πιο νευρικά ή απότομα από αυτό που επιτρέπω, αντιδρώ. Τσακώνομαι. Δεν θέλω να πω ότι εγώ είμαι δυναμικός και έχω τα κότσια να τον αντιμετωπίσω, γιατί καμιά φορά απλά παγώνεις και δεν ξέρεις πώς θα αντιδράσεις.