Ολοκληρώνονται οι προετοιμασίες για το άνοιγμα των Λυκείων, τη Δευτέρα, με τα self tests να αποτελούν τον καθοριστικό παράγοντα επιτυχίας του εγχειρήματος.

Οι δήμοι της χώρας έχουν μεριμνήσει για τον καθαρισμό των εκπαιδευτικών δομών και έχουν φροντίσει για τη χορήγηση μασκών και αντισηπτικών, οι Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας έχουν συντονίσει εκπαιδευτικούς και μαθητές, ενώ οι φαρμακοποιοί έχουν διασφαλίσει την παροχή των απαιτούμενων tests για όλους του συμμετέχοντες στη λειτουργία των σχολικών μονάδων.

Η απαραίτητη προετοιμασία για την επαναλειτουργία των Λυκείων τη Δευτέρα έχει ολοκληρωθεί, δηλώνουν στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο διευθυντής της διεύθυνσης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Αχαΐας, Ανδρέας Ζέρβας και ο αντιδήμαρχος Παιδείας του δήμου Πατρέων, Τάκης Πετρόπουλος.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Ανδρέας Ζέρβας, «όπου υπήρχαν προβλήματα, όπως για παράδειγμα στα σχολεία όπου λειτουργούν Γυμνάσια με Λυκειακές τάξεις, φροντίσαμε να δώσουμε λύση» και εξηγεί: «Σε αυτές τις περιπτώσεις, όπου το μισό σχολείο λειτουργεί με τηλεκπαίδευση και το άλλο μισό δια ζώσης, εμείς προχωρήσαμε στην αλλαγή των προγραμμάτων, ώστε να μπορούν οι συνάδελφοι να πάνε στις λυκειακές τάξεις και οι άλλοι να συνεχίσουν την διδασκαλία στα Γυμνάσια, μέσω της τηλεκπαίδευσης».

Όσον αφορά στα μέτρα υγιεινής και προστασίας, ο Ανδρέας Ζέρβας τονίζει ότι θα υπάρχουν στα σχολεία μάσκες, αντισηπτικά και καθαριότητα, ενώ, όπως προσθέτει, «έχουμε ξεκινήσει τις τελευταίες ημέρες τους εμβολιασμούς των συναδέλφων κατά της COVID – 19 με τα αδιάθετα εμβόλια από τα εμβολιαστικά κέντρα».

Μιλώντας για τους εμβολιασμούς, αναφέρει πως «όταν υπάρχουν ακυρώσεις, εμείς στέλνουμε στα εμβολιαστικά κέντρα εκπαιδευτικούς με ηλικιακή σειρά, δηλαδή από τους μεγαλύτερους προς τους μικρότερους».

Μάλιστα, για αυτόν τον λόγο, όπως εξηγεί, «υπάρχει μία επιτροπή στη διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ώστε να μπορούν να εμβολιάζονται εκπαιδευτικοί σε καθημερινή βάση».

Όπως λέει, ο Ανδρέας Ζέρβας, «υπάρχει ανταπόκριση από την πλευρά των εκπαιδευτικών για εμβολιασμό, αφού σε καθημερινή βάση εμβολιάζονται περίπου 20 συνάδελφοι».

Όσον αφορά στα self tests, ο Ανδρέας Ζέρβας επισημαίνει ότι «δεν πρόκειται να μπει κανείς στα σχολεία, ούτε εκπαιδευτικός, ούτε μαθητής, εάν πρώτα δεν έχει κάνει το τεστ και δεν έχει μαζί του το αποδεικτικό από την πλατφόρμα ή την υπεύθυνη δήλωση, αν δεν έχει εκτυπωτή».

Σχετικά με την καθαριότητα των σχολείων, ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Τάκης Πετρόπουλος, αναφέρει ότι «ο δήμος Πατρέων είναι πανέτοιμος και δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα με την καθαριότητα των σχολείων που πρόκειται να ανοίξουν και πάλι από την Δευτέρα».

Όπως προσθέτει ο αντιδήμαρχος, «ακόμη και αν παρουσιαστούν πρόσθετες ανάγκες, δηλαδή απουσίες εργαζομένων στην καθαριότητα, λόγω αδειών ασθενείας ή ειδικών αδειών, αυτές οι ανάγκες θα καλυφθούν άμεσα με μετακινήσεις εργαζομένων από τα γυμνάσια και την πρωτοβάθμια εκπαίδευση».

Αναφερόμενος στην διάθεση των self tests στους καθαριστές και τις καθαρίστριες των σχολείων, αλλά και στους εργαζόμενους στα κυλικεία, ο Τάκης Πετρόπουλος σημειώνει ότι «πρέπει να διατεθούν και στο προσωπικό φύλαξης των σχολείων, όπου στον δήμο της Πάτρας φθάνουν τους 21».