Κάτι παραπάνω από ανήσυχοι είναι οι γονείς των μαθητών των λυκείων της Πάτρας και της Αχαΐας, σχετικά με την επιστροφή στην δια ζώσης εκπαίδευση, από την Δευτέρα στις 12 Απριλίου.

Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ένωσης των συλλόγων γονέων των σχολείων της επικράτειας της Πάτρας, Τίμο Πατρινό, υπάρχει οργή και αγανάκτηση, με την όλη αυτή κατάσταση.

«Αυτό που δεν μπορούν να καταλάβουν οι γονείς των μαθητών των λυκείων είναι πώς γίνεται να κλείνουν τα σχολεία με 1.000 κρούσματα και να ανοίγουν με 4.000» τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Πατρινός.

«Θα μπορούσε κανείς αυτό να μας το εξηγήσει;» αναρωτιέται και συμπληρώνει: «Και μάλιστα σε μία Πάτρα που βρίσκεται στην βαθιά κόκκινη ζώνη, έχοντας αποδεδειγμένα κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης που είναι ιδιαίτερα μεταδοτική, ειδικότερα στους κλειστούς χώρους».

Την τηλεκπαίδευση ούτε ο γονείς την ήθελαν. Ήταν αυτοί που είχαν καταγγείλει τα κενά του συστήματος και τα ακόμα μεγαλύτερα κενά που αφήνει στα μαθήματα των παιδιών τους. Όμως τουλάχιστον με την τηλεκπαίδευση γνώριζαν ότι τα παιδιά τους ήταν ασφαλή και προστατευμένα από τον ιό.

Έξυπνο κόλπο τα self test

Εκείνο που τους εξοργίζει κυρίως είναι ότι στο μεσοδιάστημα που τα σχολεία ήταν κλειστά, δεν πάρθηκε κανένα απολύτως μέτρο για την ασφαλή επιστροφή στα δια ζώσης μαθήματα.

Ούτε σε επίπεδο αιθουσών για να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών σε κάθε τμήμα, ούτε σε επίπεδο προσλήψεων εκπαιδευτικών, ένα μέτρο που θα λειτουργούσε σε αυτή την κατεύθυνση.

Όσο για τα self test; Ο κ. Πατρινός είναι ξεκάθαρος στην άποψη του. «Τα self test είναι μόνο ένα έξυπνο μέτρο της κυβέρνησης για να μετατοπίσει την ευθύνη της πολιτείας στους γονείς και στα παιδιά τους. Τίποτα περισσότερο.

Ουσιαστικά σε όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας η κυβέρνηση δεν έδωσε τίποτα για την ασφάλεια των παιδιών στις σχολικές κοινότητες, πέρα από τα κονδύλια για τις μάσκες και τα self test. Δεν θέλησε να χαλάσει χρήμα για τα παιδιά μας, σε αυτή την τόσο δύσκολη συγκυρία».

Αρκετοί το σκέφτονται σοβαρά

Σύμφωνα με τον κ. Πατρινό αρκετοί γονείς σκέφτονται σοβαρά για το αν θα στείλουν το παιδί τους την Δευτέρα στο σχολείο. Φοβούνται.

Και το συναίσθημα αυτό υπάρχει και στους μαθητές, παρόλο που θέλουν πολύ να επιστρέψουν στις τάξεις και να δουν από κοντά τους φίλους τους. «Κοιτάξτε ο κάθε γονιός θα κάνει το καλύτερο που πιστεύει για το παιδί του και σε ότι αφορά τα τεστ είμαι σίγουρος ότι όλοι τους θα δείξουν την ανάλογη υπευθυνότητα.

Ο γονείς, άλλωστε, έχουν αποδείξει ότι είναι υπεύθυνοι, το κράτος αλλάζει κάθε αποφάσεις, κάνοντας τους τη ζωή τους πιο δύσκολη.

Πάντως, κοινός παρονομαστής για όλους τους γονείς είναι ο θυμός και η οργή με όλες αυτές τις αλλοπρόσαλλες αποφάσεις που ουσιαστικά αποτελούν ένα πρόσχημα για το κράτος για να μην κάνει τα δέοντα» καταλήγει ο κ. Πατρινός.