Ο αγώνας των εμπόρων δικαιώθηκε, το δίκαιο αποκαταστάθηκε, τα καταστήματα της τοπικής αγοράς της Πάτρας ανοίγουν ξανά από την Δευτέρα και το βλέμμα των ελεύθερων επαγγελματιών, είναι στην επόμενη μέρα.

Μια μέρα αβέβαιη και ιδιαίτερα δύσκολη για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Πάτρας, αλλά και για την αγορά της πόλης που καλείται ύστερα από τρεις μήνες να κάνει μια νέα αρχή που θα της δώσει ελπίδες για το μέλλον.

Η ελπίδα από μόνη της πρέπει να είναι αισιόδοξη, όσο και αν τα μηνύματα που έρχονται, δεν είναι και τόσο θετικά για το αύριο του λιανικού εμπορίου. 

«Χρειαζόμαστε μία οικονομική ενίσχυση από το κράτος, αυτό είναι το μόνο σίγουρο, για να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα μετά τόσους μήνες κλειστοί» τονίζει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, Κώστας Ζαφειρόπουλος.

«Μια βοήθεια, παρόμοια με αυτή που έγινε και στην περίπτωση της εστίασης» συμπληρώνει. Ο ίδιος δεν κρύβει την ικανοποίηση του για το άνοιγμα των καταστημάτων.

«Ήταν μία άδικη απόφαση για την οποία πιστεύω ότι οι αρμόδιοι κατάλαβαν το λάθος τους. Αποκαταστάθηκε έτσι το άδικο και μας δίνεται η δυνατότητα να ανοίξουμε επιτέλους τα μαγαζιά μας».

Τιμές ευκαιρίας στις βιτρίνες

Τα μαγαζιά της Πάτρας ήδη από το μεσημέρι της Παρασκευής όταν διέρρευσε η απόφαση της επιτροπής για το άνοιγμα των καταστημάτων, έχουν ξεκινήσει την προετοιμασία τους.

«Είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν τιμές ευκαιρίας στις βιτρίνες των μαγαζιών πολλοί θέλουν να διώξουν τα στοκ του χειμώνα και δεν μπορούσαν να πουλήσουν από τον περασμένο Νοέμβριο» σχολιάζει ο κ. Ζαφειρόπουλος.

Το βασικό όμως για τους εμπόρους είναι να τους στηρίξει ο κόσμος. «Ποντάρουμε στον κόσμο που ελπίζουμε να στηρίξει τα καταστήματα της τοπικής αγοράς».

Τα μηνύματα από Αθήνα

Ωστόσο, ο κ. Ζαφειρόπουλος, δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί στα μηνύματα που έρχονται από την Αθήνα και τις υπόλοιπες αγορές που ήδη άνοιξαν μετά τη πανδημία.

«Η ζήτηση παρά τις καλές τιμές που υπάρχουν είναι μειωμένη και ο κόσμος αρκετά συγκρατημένος. Ελπίζουμε στην Πάτρα να μην ισχύσει αυτό και ο κόσμος να ψωνίσει με ασφάλεια κάτω από τους κανόνες που επιβάλουν το click in και το click away».

Από εκεί και πέρα τα καταστήματα της Πάτρας θα τηρήσουν και αυτή τη φορά στο έπακρο τα μέτρα και τους κανόνες του πρωτοκόλλου, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι το λιανικό εμπόριο δεν υπήρξε ποτέ, εστία μετάδοσης του ιού.