Το "Κλήμα του Παυσανία" βρίσκεται στον οικισμό Σελλά Παγκρατίου, στην αυλή της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, κοντά στο χωριό Παγκράτι Καλαβρύτων Αχαΐας και ίσως είναι το αρχαιότερο στον κόσμο αφού υπολογίζεται ότι είναι περίπου 3.000 ετών.

Το "Κλήμα" βοτανικά ανήκει στο είδος Vitis Vinifera Siluestris, άγρια άμπελος, από το οποίο εξελίχθηκε το υποείδος Vitis Vinifera Sativa. O περιηγητής Παυσανίας, την άνοιξη του 172 μ.Χ επισκέφθηκε τη συγκεκριμένη περιοχή για να διαπιστώσει εάν ήταν πραγματικότητα η φήμη που είχε ακούσει ότι οι πέστροφες στον ποταμό Αροάνειο κελαηδούσαν όπως το πουλί τσίχλα. Φυσικά διαπίστωσε ότι η φήμη δεν είχε καμία βάση αλήθειας και ότι ένας καλοφαγάς είχε διαδώσει την πληροφορία εννοώντας ότι οι πέστροφες κελαηδούν από νοστιμιά! Στη συνέχεια, ο Παυσανίας αναζήτησε ένα σκιερό μέρος να ξεκουραστεί. Τότε συνάντησε το περίφημο αγριόκλημα, που ήταν από τότε τεράστιο, προκαλώντας το ενδιαφέρον του. Γι αυτό συνέστησε στους κατοίκους να το προσέχουν και να το περιποιούνται.

Έχει μήκος περίπου 100 μέτρα και αποτελείται από 9 κορμούς, καθώς συμφύεται με ομάδα από πουρνάρια. Ανθίζει κάθε Μάιο, αλλά δεν δίνει καρπούς.

Ο Κώστας Γκέρτζος μας το παρουσιάζει στο ακόλουθο βίντεο.