Πέραν των περισσότερων τομέων της οικονομίας, η πανδημία του κορωνοϊού έπληξε και ένα πρωτοποριακό σχέδιο που είχε ανακοινώσει η Ισπανία. Η κυβέρνηση Σάντσεθ είχε προγραμματίσει για το επόμενο Φθινόπωρο την έναρξη πιλοτικού προγράμματος τετραήμερης εργασίας που αφορούσε σε 200 εταιρίες, οι οποίες απασχολούν από 6 έως και 200 εργαζόμενους. Ωστόσο, το σχέδιο παίρνει αναβολή για το 2022, λόγω της πανδημίας.

Αρχικά, η ιδέα για την τετραήμερη εργασία βρισκόταν στο εκλογικό πρόγραμμα του μικρού κόμματος, Más País, το οποίο εκπροσωπείται από δύο βουλευτές στο ισπανικό κοινοβούλιο. Ωστόσο, ο επικεφαλής του κόμματος Ίνιγο Ερεχόν, είχε τον περασμένο Ιανουάριο υπογράψει ειδική συμφωνία με την ισπανική κυβέρνηση.

Ωστόσο, αυτή η διαδικασία των ειδικών συμφωνιών συνηθίζεται στην Ισπανία, ειδικά με την παρούσα κυβέρνηση, καθώς ο Σάντσεθ έχει κυβέρνηση μειοψηφίας και χρειάζεται την στήριξη και άλλων κομμάτων με τα οποία υπογράφει ειδικές συμφωνίες.

Όπως είχε ανακοινωθεί πριν από μερικούς μήνες, η εφαρμογή του πιλοτικού σχεδίου τετραήμερης εργασίας θα κόστιζε τουλάχιστον 50 εκατομμύρια ευρώ που θα προέρχονταν από το Πρόγραμμα Ανθεκτικότητας και ευρωπαϊκά κονδύλια. Όμως τελικά αποφασίστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόγραμμα να χρηματοδοτηθεί από τους Προϋπολογισμούς του 2022 που αναμένεται να ψηφιστούν το ερχόμενο φθινόπωρο, όπως αναφέρει το economistas.

Πιο αναλυτικά, το πρόγραμμα περιλαμβάνει χρηματοδότηση μέχρι 250.000 ευρώ ανά εταιρεία προκειμένου περίπου 3.000 έως 6.000 εργαζόμενοι να απασχολούνται 32 ώρες την εβδομάδα χωρίς να μειωθεί ο μισθός τους.

Στο διάστημα αυτό και μέχρι το πρόγραμμα να ξεκινήσει, το κόμμα Más País και τα αρμόδια υπουργεία θα συνεχίσουν τις συνεδριάσεις και θα προχωρήσουν στη δημιουργία ομάδας ανεξάρτητων πανεπιστημιακών εμπειρογνωμόνων. οι οποίοι, μαζί με εκπροσώπους εργοδοτών και συνδικάτων, θα μελετήσουν τις επιπτώσεις στην παραγωγικότητα αλλά και το επίπεδο ικανοποίησης και ισορροπίας στην επαγγελματική ζωή των υπαλλήλων.

Το πιλοτικό σχέδιο για την τετραήμερη εβδομάδας εργασίας αρχικά θα επικεντρωθεί σε εταιρείες και τομείς όπως η πληροφορική, οι νομικές υπηρεσίες, οι συμβουλευτικές υπηρεσίες, το τηλεμάρκετινγκ ή εταιρίες αρχιτεκτόνων με περαιτέρω διεύρυνση σε άλλους τομείς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ιδέα της τετραήμερης εβδομάδας βρίσκει έδαφος σε όλο τον κόσμο, καθώς οι υποστηρικτές της επιμένουν ότι θα αυξήσει την παραγωγικότητα, θα βελτιώσει την ψυχική υγεία των εργαζομένων και θα βοηθήσει στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Η πανδημία έφερε τη συζήτηση πιο κοντά, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που έβαλαν στην ατζέντα το θέμα της ισορροπίας μεταξύ της επαγγελματικής και της προσωπικής ζωής, την πολυτέλεια και την εξάντληση στο χώρο εργασίας.