Οι αρχές της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν σήμερα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 700 κρούσματα του SARS-CoV-2, τα περισσότερα από την 7η Ιανουαρίου, ενώ το ίδιο διάστημα υπέκυψαν άλλοι 2 ασθενείς με την COVID-19. Η αύξηση των μολύνσεων από τον νέο κορωνοϊό ώθησε τον πρωθυπουργό Τσονγκ Σιέ-γκιούν να προειδοποιήσει εκ νέου ότι θα χρειαστεί να ληφθούν επιπλέον μέτρα.

Ο απολογισμός της πανδημίας στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 1.758 νεκρούς επί συνόλου 107.598 μολύνσεων. Ο δείκτης θνητότητας ανέρχεται στο 1,63%.

Τα κρούσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα είναι θεαματικά αυξημένα σε σύγκριση με τον μέσο όρο της περασμένης εβδομάδας (477), με βάση τα δεδομένα της Υπηρεσίας Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών της Νότιας Κορέας (KDCA). Την προηγουμένη, είχαν καταγραφεί 688, εν μέσω ανησυχιών πως η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τέταρτο κύμα της πανδημίας.

Ο νοτιοκορεάτης πρωθυπουργός τόνισε ξανά πως το επαπειλούμενο νέο κύμα ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα στο πρόγραμμα ανοσοποίησης, που ήδη καθυστερεί καθώς ο μηχανισμός COVAX
, του οποίου ηγείται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δυσκολεύεται να παραδώσει τις υπεσχημένες δόσεις εμβολίων στην ώρα τους.

Χθες Τετάρτη εξάλλου η Σεούλ ανακοίνωσε ότι αναστέλλει προσωρινά τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στους πολίτες κάτω των 60 ετών. Έδωσε άδεια κατεπείγουσας χρήσης στο εμβόλιο της Johnson & Johnson, το οποίο χορηγείται σε μία δόση, στην προσπάθειά της να επιταχύνει την εκστρατεία.

Νέα περιοριστικά μέτρα αναμένεται να ανακοινωθούν πιθανόν αύριο Παρασκευή, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ