Όπως είχε γράψει το patrasevents.gr έφτασαν τα self test στα φαρμακεία της Πάτρας από το πρωί της Πέμπτης και ήδη έχει ξεκινήσει, σύμφωνα με τον πρόεδρο του φαρμακευτικού συλλόγου Αχαΐας, Ανδρέα Σοφιανόπουλο, η διανομή τους στο κοινό.

Το ενδιαφέρον από τους καθηγητές και τους μαθητές είναι μεγάλο, καθώς αποτελεί προϋπόθεση για να μπορέσουν να συμμετάσχουν στο σχολικό μάθημα από τη στιγμή που η επιστροφή στην δια ζώσης εκπαίδευσης ισχύει και για τα σχολεία της "βαθιάς κόκκινης" Αχαΐας.

Αυτός ήταν και ο λόγος που αναγκαστικά οι φαρμακοποιοί της περιοχής πήραν πίσω την αρχική τους απόφαση να να τα μοιράσουν από την ερχόμενη εβδομάδα. Εφόσον ξεκινούν τα σχολεία από τη Δευτέρα αναγκάζονται να ξεκινήσουν την διανομή τους από σήμερα για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας στα σχολεία. 

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του φαρμακευτικού συλλόγου, Γιάννη Κατερίνη, η διαδικασία διεξάγεται ομαλά, όμως, υπάρχει ένα ζήτημα με την παραλαβή τους, καθώς τα τεστ αυτά φτάνουν στα φαρμακεία με την μορφή συσκευασίας εργοστασίου.

«Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε να κάνουμε μία προεργασία για να τα παραδώσουμε στον κόσμο, όπως πρέπει, προεργασία που δεν γνωρίζαμε και αναγκαστήκαμε να μάθουμε στην πράξη. Το γεγονός αυτό μας αιφνιδίασε αφού όλοι μέχρι πρότινος γνωρίζαμε και μας έλεγαν για έτοιμες συσκευασίες που θα δίναμε στον κόσμο απευθείας».

Η διαδικασία διανομής - Ρωτούν για να μάθουν

Η διαδικασία διανομής του self test έχει ως εξής:

Ο ενδιαφερόμενος ο γονιός του μαθητή ή ο καθηγητής μέσης εκπαίδευσης του λυκείου (σε πρώτη φάση τα τεστ αυτά απευθύνονται σε αυτούς αποκλειστικά) δηλώνει το ΑΜΚΑ του στον φαρμακοποιό ή στον υπάλληλο του φαρμακείου και το παίρνει δωρεάν για να το κάνει στο σπίτι του. 

Αρκετοί από αυτούς, κατά τη διάρκεια της συναλλαγής, προσπαθούν να εκμαιεύσουν πληροφορίες για τον τρόπο της διεξαγωγής των τεστ από τους φαρμακοποιούς.

Όμως οι φαρμακοποιοί τους παραπέμπουν στο φυλλάδιο ενημερωτικής χρήσης που τους δίνετε μαζί με το τεστ, όχι γιατί δεν θέλουν να τους εξυπηρετήσουν, αλλά γιατί απλά ούτε οι ίδιοι γνωρίζουν τόσο καλά την διαδικασία.

Θυμίζουμε ότι το κάθε φαρμακείο έχει παραλάβει σε πρώτη φάση 75 τεστ. Η κίνηση από το πρωί στα φαρμακεία για αυτόν τον λόγο είναι μεγάλη.