Ανήσυχοι είναι οι καθηγητές της μέσης εκπαίδευσης στην απόφαση της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας για να την επιστροφή των μαθητών του λυκείου στις σχολικές τάξεις.  

Με βάση τα όσα γνωρίζουμε έως τώρα η απόφαση αυτή ισχύει και για την "βαθιά κόκκινη" Πάτρα, καθώς η επιτροπή δεν έχει βάλει μέχρι στιγμής μπλόκο στην Αχαΐα, όπως έκανε και στη περίπτωση του λιανικού εμπορίου.

Αν κάτι δεν αλλάξει τις επόμενες ώρες οι καθηγητές και οι μαθητές των λυκείων της Πάτρας και της Αχαΐας επιστρέφουν στην δια ζώσης εκπαίδευση από την Δευτέρα στις 12 Απριλίου.

Σύμφωνα με τους καθηγητές η επιστροφή στα σχολεία είναι κάτι θετικό. Το αρνητικό όμως είναι ότι σε όλο αυτό το διάστημα που μεσολάβησε κατά τη διάρκεια της τηλεκπαίδευσης δεν έχουν παρθεί τα μέτρα που θα έπρεπε για την προστασία των μαθητών και των καθηγητών.

Όπως υποστηρίζει ο γενικός γραμματέας της Α’ ΕΛΜΕ Αχαΐας Φώτης Βασιλακόπουλος οι καθηγητές είχαν προτείνει για την επιστροφή στα σχολεία δύο εναλλακτικές λύσεις.

Την κατατομή των μαθητών σε μικρότερα τμήματα και περισσότερες αίθουσες, ώστε να παίρνονται οι ανάλογες αποστάσεις ή διαφορετικά την εκ περιτροπής εκπαίδευση.

Καμία από τις δύο προτάσεις δεν εισακούστηκε. "Η επιστροφή στα σχολεία, σε μία περιοχή που έχει βαρύ επιδημιολογικό φορτίο και για έναν κλάδο, όπως οι καθηγητές, που έχουν έναν μέσο όρο ηλικίας 57 ετών, είναι λογικό να φέρει ανησυχία σε όλους τους συναδέλφους.

Όμως οι καθηγητές, αυτό που θέλω να επισημάνω, είναι ότι επιθυμούν την επιστροφή τους στη δια ζώσης εκπαίδευση. Αρκεί να υπάρχουν οι αντίστοιχες συνθήκες ασφαλείας και τα ανάλογα μέτρα προστασίας" τονίζει. 

Self test και εμβόλια

Στο θέμα των self test οι καθηγητές έχουν ζητήσει αυτά να γίνονται υπό την επιμέλεια του ΕΟΔΥ και όχι από τους ίδιους που δεν γνωρίζουν τη διαδικασία για ένα τόσο σοβαρό θέμα και δεν έχουν ούτε και τον χρόνο για να εξοικειωθούν μαζί της.

Τέλος, σε ότι αφορά την εμβολιαστική διαδικασία τους εκπαιδευτικούς, αυτή πάει με ρυθμούς "χελώνας" και είναι αρκετά νωρίς για να μιλάμε για θωράκιση από τον ιό στα σχολεία μέσω του εμβολίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την περασμένη Παρασκευή έχουν γίνει λιγότερα από 50 εμβόλια, σε καθηγητές και σε δασκάλους μαζί.