Πάνω από 5 εκατομμύρια φτάνουν οι απαλλαγές και οι ελαφρύνσεις που έχει αποφασίσει ο δήμος και η αρμόδια αντιδημαρχεία οικονομικών για να εφαρμόσει στους δημότες κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Τα μέτρα ελάφρυνσης είχαν αποφασιστεί από το δημοτικό συμβούλιο από το πρώτο κύμα της πανδημίας, τον αμέσως επόμενο μήνα μετά το κλείσιμο της αγοράς, όμως, παραμένουν σε ισχύ, όσο κρατάει αυτή η κατάσταση που έχει φέρει στα όρια της φτώχειας δεκάδες επαγγελματίες και τις οικογένειες τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αριθμός των αιτήσεων των επιχειρήσεων εκείνων που θέλουν να υποβληθούν σε καθεστώς απαλλαγής από τα δημοτικά  - ανταποδοτικά τέλη, ξεπέρασε, μόνο για το 2020, τις 400.

Από τις 400 αυτές αιτήσεις οι 300 είναι ήδη σε διαδικασία εκταμίευσης των ποσών που είναι να τους επιστραφούν από τα τέλη που έχουν πληρώσει και τα οποία αναγράφονται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Οι υπόλοιπες 100 περίπου θα εκταμιευτούν μέσα στο επόμενο διάστημα. Οι καταστηματάρχες έτσι που παραμένουν με κλειστά τα μαγαζιά τους θα πάρουν μία μικρή ανάσα από όλα αυτά τα βάρη που αναγκάζονται να κουβαλούν στους ώμους τους, χωρίς την ίδια ώρα να έχουν εισοδήματα από πουθενά αφού τα ταμεία των μαγαζιών τους είναι κλειστά.

Η απαλλαγή από τα ανταποδοτικά τέλη αφορά όλες τις επιχειρήσεις που ανήκουν στην επικράτεια του δήμου, από εμπορικά καταστήματα έως και ξενοδοχειακές μονάδες.

Ωστόσο, σίγουρα οι πιο ευνοημένες από το μέτρο είναι οι επιχειρήσεις εστίασης που πληρώνουν και τα μεγαλύτερα ποσά σε ανταποδοτικά τέλη λόγω χρήσης κοινόχρηστων χώρων, πλατειών και πεζόδρομων, από τραπεζοκαθίσματα.

Το μέτρο της απαλλαγής θα ισχύσει και για το 2021, όσο δηλαδή κρατάει αυτό το lockdown και τα καταστήματα παραμένουν κλειστά.

Το ποσό μάλλον θα διπλασιαστεί

Μέχρι ώρας το ποσό που αντιστοιχεί στα χρήματα που καλείται να επιστρέψει ο δήμος μέσα από την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του, φτάνει τα 70.000 ευρώ.

Ένα νούμερο που από τη στιγμή που η διαδικασία αυτή θα συνεχιστεί και είναι σε εξέλιξη αναμένεται να αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό και ίσως να διπλασιαστεί.  

Όλα αυτά ενώ το σύνολο της οικονομικής επιδότησης που έχει πάρει ο δήμος από το κράτος κατά τη διάρκεια της πανδημίας φτάνει τα 2.000.000 ευρώ.

Λόγω όμως των έξτρα ποσών που έχουν δοθεί στους δήμους κατά τη διάρκεια της πανδημίας η κυβέρνηση, όπως έχει πει, θα τους αφαιρέσει το 60% των χρημάτων από το ταμείο των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων.

Οπότε, ειδικότερα, ο δήμος της Πάτρας με τα πάνω από 5.000.000 ευρώ που έχει χαρίσει στους δημότες εξαιτίας αυτής της δύσκολης κατάστασης, μπαίνει μέσα πάνω από 3.000.000 ευρώ.

Όμως είναι μια πολιτική που έχει αποφασιστεί για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και θα συνεχιστεί όσο βαρύ και αν είναι το τίμημα για το δημοτικό ταμείο.