Μπορεί ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης να ζήτησε συγνώμη από τους έμπορους της Αχαΐας, της Κοζάνης και της Θεσσαλονίκης για το μη άνοιγμα του λιανικού εμπορίου, όμως, η συγνώμη δεν τρώγεται.

Και η αλήθεια είναι ότι μετά τις εξελίξεις που προηγήθηκαν, όταν δηλαδή, οι περισσότεροι από τους έμπορους επένδυσαν για να ανοίξουν τα μαγαζιά τους, πιστεύοντας ότι θα ανοίξουν, χωρίς αυτά να ανοίξουν ποτέ, τελείωσαν για αυτούς και τα τελευταία χρήματα που είχαν στην άκρη.

Ένα μεγάλο ποσοστό των εμπόρων της Πάτρας δεν έχει αυτή τη στιγμή χρήματα για τις υποχρεώσεις του σπιτιού και της οικογένειας που τρέχουν.

Πόσο μάλλον για τις υποχρεώσεις των μαγαζιών τους, που αν και κλειστά, θα πρέπει να βρουν χρήματα για να πληρώσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, τα πάγια έξοδα και τις επιταγές που το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν να καταφτάνουν σαν "ραβασάκια".

Η παναχαϊκή συγκέντρωση που θα γίνει από τον Εμπορικό Σύλλογο της Πάτρας, με τη συμμετοχή των αντίστοιχων συλλόγων των δήμων της Αχαΐας, το απόγευμα της Τετάρτης, στη πλατεία Γεωργίου, είναι ζωτικής σημασίας για αυτούς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κώστας Ζαφειρόπουλος, βρέθηκε στη συγκέντρωση (φωτό εξωφύλλου) που έκαναν οι παραγωγοί και οι αγρότες των λαϊκών αγορών, καλώντας το απόγευμα (18:00) τον κόσμο στην πλατεία Γεωργίου. 

Οι έμποροι ελπίζουν στο να πάρει πίσω το μέτρο του μπλόκου η επιτροπή και να εισηγηθεί στην κυβέρνηση το άνοιγμα και στην αγορά της Πάτρας. Δύσκολο, αλλά ευελπιστούν στο να γίνει αυτή η ανατροπή των δεδομένων.

Που στηρίζονται

Τα επιχειρήματα τους στηρίζονται ότι με κλειστά ή ανοικτά τα μαγαζιά δεν αλλάζει κάτι στο επιδημιολογικό φορτίο της περιοχής και αυτό έχει αποδειχθεί από την πορεία του ιού σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Τα εμπορικά μαγαζιά, άλλωστε, τηρούν τα μέτρα.

Επιπλέον το κράτος δεν έχει πλέον την δυνατότητα να τους επιδοτεί. Αυτό φάνηκε και μέσα από την τελευταία δόση της επιστρεπτέας προκαταβολής, αλλά και από το ότι η πρόταση της Περιφέρειας για επιδότηση των 5.000 ευρώ σε κάθε επιχείρηση, ούτε καν που συζητήθηκε από τους κυβερνώντες.

Το άνοιγμα του εμπορίου, σύμφωνα με τους επαγγελματίες, θα είναι θετικό και για την οικονομία. Διαφορετικά, αν δεν γίνει αυτή η ανατροπή των δεδομένων, ο μεγάλος φόβος των εμπόρων, είναι να πάρει μια νέα παράταση το lockdown, εφόσον δεν υπάρχει βελτίωση της υγειονομικής κατάστασης στην περιοχή.

Κάτι που θα βάλει σε κίνδυνο για αυτούς και την πασχαλινή περίοδο το οποίο θα ισοδυναμεί με μεγάλη καταστροφή για όλες τις εμπορικές επιχειρήσεις της Πάτρας.