Τα επιδημιολογικά δεδομένα θα αποτελέσουν το μοναδικό κριτήριο για επιστήμονες και κυβέρνηση προκειμένου να δοθεί το «πράσινο φως» στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις το Πάσχα.

Όπως πληροφορείται το protothema.gr στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκφράζουν την αισιοδοξία πως μέχρι την περίοδο του Πάσχα η εικόνα της πανδημίας θα είναι καλύτερη ελπίζοντας πως η σύσταση προς την επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα γίνει δεκτή από τους επιστήμονες. Το ζήτημα ωστόσο είναι πολυδιάστατο με βασικό παράγοντα σε κάθε εξεταζόμενη εξίσωση να είναι εκτός της πίεσης στο ΕΣΥ και η κόπωση των πολιτών.

Ο μέχρι πρότινος εκπεφρασμένος στόχος να ανοίξει η εστίαση εντός του Απριλίου μοιάζει να έχει απομακρυνθεί, όπως είπε και ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης. «Όταν θα είμαστε στην κατάλληλη στιγμή, θα επιτραπεί να λειτουργήσει η εστίαση. Προφανώς, το βλέπουμε κάποια στιγμή μετά το Πάσχα. Έχουμε μια χώρα που μπορεί να λειτουργήσει η εστίαση και σε εξωτερικούς χώρους. Πέρυσι ξεκινήσαμε την λειτουργία της εστίασης σε εξωτερικούς και ημι-υπαίθριους χώρους. Υπάρχει η δυνατότητα να ξεκινήσει έτσι. Φαίνεται όμως ότι αυτό θα συμβεί μετά το Πάσχα» σημείωσε.

Τούτων δοθέντων, το κυβερνητικό επιτελείο αναγνωρίζει πως ενόψει εορτών οι πολίτες θα χρειαστούν μία περαιτέρω αποσυμπίεση από τα μέτρα του lockdown. Πάντα με σεβασμό στα επιδημιολογικά δεδομένα, εξετάζεται από την στιγμή που δεν θα έχει λειτουργήσει η εστίαση, να επιτραπεί στους πολίτες να μεταβούν σε άλλους νομούς για τις διακοπές του Πάσχα. Το ακριβές πλαίσιο δεν έχει καθοριστεί ακόμη, ωστόσο οι διεργασίες είναι έντονες προκειμένου να μπορεί κάτι τέτοιο να συμβεί με ασφάλεια.