Προχωρά η εμβολιαστική διαδικασία κατά του κορωνοϊού στους εκπαιδευτικούς της Αχαΐας. 

Το ενδιαφέρον από τους εκπαιδευτικούς υπάρχει για τον εμβολιασμό τους, όμως, η διαδικασία είναι συγκεκριμένη. Οι εκπαιδευτικοί εμβολιάζονται ανάλογα με τον αριθμό των αδιαθέτων εμβολίων που προκύπτουν σε καθημερινή βάση από τα ακυρωθέντα ραντεβού.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας Ανδρέα Ζέρβα, την Δευτέρα ειδοποιήθηκε υπηρεσία για 21 αδιάθετα εμβόλια, η οποία με την σειρά της ειδοποίησε τους εκπαιδευτικούς που έχουν δηλώσει το ενδιαφέρον τους.

Οι εκπαιδευτικοί προσήλθαν στα εμβολιαστικά κέντρα και έκαναν το εμβόλιο. «Η διαδικασία προχωράει ομαλά. Η επιλογή των εκπαιδευτικών γίνεται από εμάς, με κριτήριο την ηλικία τους και υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το θέμα από όλους τους συναδέλφους».

Οι εκπαιδευτικοί θέλουν να επιστρέψουν στην δια ζώσης εκπαίδευση και να ξεκινήσουν τα μαθήματα και πάλι στις σχολικές αίθουσες, έχοντας κοντά τους μαθητές τους. Το μάθημα στα σχολεία έχει λείψει από όλους και τα εμβόλια είναι ο πιο ασφαλής τρόπος για να επιστρέψουν όσο γίνεται πιο γρήγορα σε αυτά.

Κάπως έτσι αντιμετωπίζουν την εμβολιαστική διαδικασία. Η λίστα των διαθέσιμων εκπαιδευτικών για το εμβόλιο έχει ανέρθει στους 2.081, τόσο από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, όσο και από την δευτεροβάθμια.

Ο αριθμός αυτός, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, αναμένεται να ανέβει, όμως από την άλλη ο αριθμός των εμβολίων είναι συγκεκριμένος και προκύπτει για την ώρα μόνο μέσα από τα αναβληθέντα ραντεβού του μαζικού πληθυσμού.

Τίποτα σίγουρο για τη δια ζώσης εκπαίδευση

Το ζήτημα είναι το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία και ειδικότερα αυτά της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουμε θα είναι αυτά που θα προηγηθούν.

Ο κ. Ζέρβας τονίσει πάνω στο όλο θέμα: «Αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε ακόμα να γνωρίζουμε, καθώς δεν υπάρχει κάποια σχετική απόφαση. Έχουν ακουστεί διάφορες ημερομηνίες, όμως από τη στιγμή που δεν υπάρχει κάτι σίγουρο, περιμένουμε».

Επιπλέον, είναι άγνωστο αν η απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων θα ισχύσει και για τις επιβαρυμένες περιοχές όπως η Αχαΐα, αφού κάτι τέτοιο, κρίνοντας από το πόσο επιφυλακτικοί είναι ειδικοί για το θέμα της επαναφοράς της δια ζώσης εκπαίδευσης,  θεωρείται εξαιρετικά ριψοκίνδυνο. 

Πάντως, σε ότι αφορά τα self test στα οποία θα έχουν προτεραιότητα αρχικά οι μαθητές και οι καθηγητές, το ζήτημα έχει να κάνει με την ασφαλή επιστροφή στα σχολεία. Ο κάθε μαθητής θα πρέπει να προσέρχεται για μάθημα μόνο εφόσον το έχει κάνει και είναι αρνητικός.

Όμως από εκεί και πέρα τα σχολεία και οι υπηρεσίες τους περιμένουν περισσότερες διευκρινίσεις και λεπτομέρειες για το όλο θέμα, όταν ανοίξουν.