Δικαίωση για τα φαρμακεία της Πάτρας και ειδικότερα για τον φαρμακευτικό σύλλογο της Αχαΐας ήταν η εξέλιξη του θέματος των self tests, με την στάση που κράτησε εξ’ αρχής.

Τι θέλουμε να πούμε; Ο φαρμακευτικός σύλλογος της Αχαΐας και ο πρόεδρος του, Ανδρέας Σοφιανόπουλος, ήταν οι μοναδικοί που είχαν ξεκαθαρίσει ότι το όλο θέμα με τα self tests σχετίζεται αποκλειστικά με λόγους δημόσιας υγείας και είχαν αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο διεξαγωγή τους, εντός ή εκτός των φαρμακείων τους.

Όταν ακούγονταν πολλά και διάφορα στις τηλεοράσεις. Στη συνέχεια το υπουργείο απέσυρε την διάταξη για τη διεξαγωγή τους στα φαρμακεία, αναγνωρίζοντας έμμεσα στο λάθος του, έστω και αν άμεσα, δεν το παραδέχτηκε.

«Ήταν πράγματι μία δικαίωση, στην στάση που κρατήσαμε εξ’ αρχής ως σύλλογος, στάση όμως που στηρίχτηκε στη λογική» αρκέστηκε να σχολιάσει πάνω στο όλο θέμα ο κ. Σοφιανόπουλος.

Τι γίνεται από εκεί και πέρα με το θέμα των self tests και πότε έρχονται στα φαρμακεία της Πάτρας και της Αχαΐας; Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν οι φαρμακοποιοί της πόλης, τα τεστ αυτά αναμένονται να βρίσκονται στα ράφια των καταστημάτων τους από την Πέμπτη και μετά.

Εννοείται ότι οι φαρμακοποιοί θα τα διακινούν δωρεάν και δεν θα προχωρούν στην εκτέλεση τους, κάτι που όπως προαναφέραμε, το είχε ξεκαθαρίσει από την αρχή ο σύλλογος. Από εκεί και πέρα οι οδηγίες που έχουν πάρει είναι ότι σε πρώτη φάση θα τα διανείμουν στους εκπαιδευτικούς και στους μαθητές.

Σε ότι αφορά την ποσότητα των τεστ αυτών που θα φτάσουν στην Πάτρα, αλλά και στην Αχαΐα, το κάθε φαρμακείο θα πάρει από 75 το καθένα. Η ποσότητα αυτή θα αυξηθεί μέσα στο επόμενο διάστημα μέχρι τα μέσα του μήνα. Ο κάθε ενδιαφερόμενος θα το παίρνει από το φαρμακείο και θα πηγαίνει στο σπίτι του για να το κάνει μόνος τους. 

Τι πρέπει να κάνετε αν το τεστ βγει θετικό

Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ σε περίπτωση που το self test βρεθεί θετικό, ο πολίτης θα πρέπει να επισκεφθεί κάποια εκ των  δημοσίων υγειονομικών δομών για την επιβεβαίωσή του προκειμένου να εξεταστεί εγκαίρως από το κατάλληλο ιατρικό προσωπικό.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών που θα βρεθούν με θετικό  δειγματοληπτικό αυτοέλεγχο (self test), αποφασίστηκε από τη Διοίκηση της 6ης ΥΠΕ και τον ΕΟΔΥ να οριστεί το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ που βρίσκεται στο  Επιμελητήριο Αχαΐας ως σημείο αναφοράς σε καθημερινή βάση (εκτός Κυριακής)  για την επιβεβαίωση των θετικών κρουσμάτων. 

Με άλλα λόγια, ο πολίτης που θα έχει θετικό self test θα απευθύνεται στα στελέχη του ΕΟΔΥ και θα υποβάλλεται σε rapid test ή και μοριακό έλεγχο, όταν αυτό θα κρίνεται σκόπιμο. Στόχος των δύο συνεργαζόμενων φορέων είναι η άμεση αντιμετώπιση της διασποράς της νόσου και η έγκαιρη ιατρική παρέμβαση προς όφελος των πολιτών.