Με την Αττική να "μοιράζεται" πλέον με τη Θεσσαλονίκη τα αρνητικά πρωτεία σε ημερήσια κρούσματα, σε νέες εισαγωγές και σε διασωληνωμένους, και με τις επιστημονικές και υγειονομικές αρχές να βρίσκονται σε ύψιστη κινητοποίηση για τη διαχείριση των κρουσμάτων και των ασθενών, λόγω του μητροπολιτικού χαρακτήρα των περιοχών, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η επιδημία.

Στην Αττική αύριο προστίθεται και το Θριάσιο εξ ολοκλήρου στα νοσοκομεία αποκλειστικής νοσηλείας Covid - ήταν νοσοκομείο αναφοράς κορωνοϊού - μαζί με το Σωτηρία, το Σισμανόγλειο, τον Ερυθρό Σταυρό, το Αμαλία Φλέμινγκ, την Παμμακάριστο, την Αγία Βαρβάρα. Και παράλληλα, δρομολογείται η προετοιμασία και άλλου νοσοκομείου που θα υποδέχεται ασθενείς με λοίμωξη Covid - κατά πληροφορίες, το Γεννηματάς, που είχε επιλεχθεί, βγαίνει από τα σχέδια λόγω της νέας ενδονοσοκομειακής συρροής που εντοπίστηκε. Πλέον εξετάζεται άλλο νοσοκομείο της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας μεσαίας δυναμικότητας.

Το... μπαράζ συσκέψεων που έχουν συγκληθεί σήμερα στη Θεσσαλονίκη παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη, του του Γενικού Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, κ. Γιάννη Κωτσιόπουλου και του Προέδρου του ΕΚΑΒ, κ. Νίκου Παπαευσταθίου, για τη διαχείριση των ασθενών και τις εφεδρείες του συστήματος υγειας, αποδεικνύει την κρισιμότητα της κατάστασης, μέσα σε λίγους μήνες μετά το σφοδρό κύμα του περασμένου Νοεμβρίου, στη βόρεια Ελλάδα.

Άλλες 576 εισαγωγές καταγράφηκαν σε ένα 24ωρο

Το προηγούμενο 24ωρο καταγράφηκαν 1.886 νέα κρούσματα κορωνοϊού, επί συνόλου 16.300 τεστ, με το ποσοστό θετικότητας των τεστ να διατηρείται σε υψηλό επίπεδο, στο 11,3%, σχεδόν τριπλάσιο από το όριο ασφαλείας του ECDC, που είναι 4%.

Σε αντίθεση με τον μειωμένο χθεσινό αριθμό κρουσμάτων, οι εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία με λοίμωξη Covid-19 διατήρηθηκαν πάνω από 550 όπως συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες - υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα έσπασε και το "φράγμα" των 600 ημερήσιων εισαγωγών τρεις φορές.

Συγκεκριμένα έγιναν 576 εισαγωγές, με τις 279 από αυτές στα νοσοκομεία της Αττικής. Συνολικά, οι νοσηλευόμενοι ανέρχονταν χθες βράδυ στους 5.541, με τους 4.273 να βρίσκονται σε απλές κλίνες και τους 1.268 σε Μονάδες. Οι διασωληνωμένοι σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), είναι 759. Ωστόσο, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) καταγγέλλει ότι τουλάχιστον 75 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι εκτός Μονάδων στο λεκανοπέδιο.

Στην Αττική ο κορωνοϊός συνεχίζει να επελαύνει, όπως μαρτυρούν τα εκατοντάδες κρούσματα που καταγράφηκαν χθες. Στα νοσοκομεία οι ασθενείς ήταν μέχρι χθες το βράδυ 2.509, με τους 392 διασωληνωμένους. Οι εισαγωγές που έγιναν από το βράδυ της περασμένης Κυριακής μέχρι το βράδυ της Δευτέρας ήταν αυξημένες κατά 99 σε σύγκριση με εκείνες που καταγράφηκαν το αμέσως προηγούμενο 24ωρο, διαλύοντας τις ελπίδες για μια σταθεροποίηση της ροής των ασθενών με σοβαρή νόσηση προς τα νοσοκομεία.

Το 50% των νοσηλευομένων στη Μακεδονία βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη

Συνεχής άνοδος νέων εισαγωγών καταγράφεται και στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας, όπου πλέον νοσηλεύονται 1.332 ασθενείς. Οι 181 είναι διασωληνωμένοι.

Σχεδόν το 50% των ασθενών των νοσοκομείων της Μακεδονίας και της Θράκης βρίσκεται στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Χθες βράδυ οι νοσηλευόμενοι στα εννέα νοσηλευτικά ιδρύματα έφταναν τους 700, με τα νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ, Παπαγεωργίου, Παπανικολάου αλλά και την Euromedica, να νοσηλεύουν τους περισσότερους.

Άλλοι 105 ασθενείς νοσηλεύονταν στο Μαμάτσειο νοσοκομείο Κοζάνης και στο Μποδοσάκειο Πτολεμαΐδας, με τις εισαγωγές να συνεχίζονται και να πιέζουν τα νοσηλευτικά ιδρύματα.

Οι κρίσιμες συσκέψεις στη Θεσσαλονίκη και την Κοζάνη

Σήμερα το πρωί ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, κ. Κοντοζαμάνης με τον γενικό γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, κ. Κωτσιόπουλο και τον επικεφαλής του ΕΚΑΒ, κ. Παπαευσταθίου, θα προεδρεύσει σε σύσκεψη με τους Διοικητές Νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, τους Διοικητές της 3ης και 4ης ΥΠΕ και της Διευθύντριας του Παραρτήματος ΚΕΠΥ – ΕΚΑΒ Βορείου Ελλάδος, κυρίας Τζίνας Λεπτοκαρίδου.

Στη συνέχεια, οι κκ. Κοντοζαμανης, Κωτσιόπουλος και Παπαευσταθίου θα επισκεφθούν το Γενικό Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας "Μποδοσάκειο" και το Γενικό Νοσοκομείο Κοζάνης "Μαμάτσειο". Το απόγευμα θα πραγματοποιήσουν επίσκεψη στο Ιπποκράτειο - Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο ελέγχου της επιχειρησιακής ετοιμότητας και της διαχείρισης της εφημερίας του.
Την Τετάρτη έχει προγραμματιστεί ευρεία σύσκεψη (μέσω τηλεδιάσκεψης) με τους Διοικητές όλων των Νοσοκομείων της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας ενώ θα πραγματοποιηθεί και επίσκεψη στο ΑΧΕΠΑ Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.