Γνωρίζουμε ότι ο επαρκής και καλής ποιότητας ύπνος είναι απαραίτητος προκειμένου να έχουμε ενέργεια, να ενισχύσουμε τη συγκέντρωσή μας, να κρατήσουμε τον μεταβολισμό μας ενεργοποιημένο και να ξεκουράσουμε το σώμα και το μυαλό μας. Ωστόσο, ο ύπνος προσφέρει πολλά και σημαντικά οφέλη και στο δέρμα μας. Τις βραδινές ώρες συμβαίνουν μια σειρά από ορμονικές και μεταβολικές διεργασίες στο δέρμα, οι οποίες επιβραδύνονται σημαντικά εξαιτίας της έλλειψης ή της κακής ποιότητας ύπνου, όπως αναφέρει το vita.

Πιο συγκεκριμένα, ο ύπνος προσφέρει στο δέρμα:

*Ανάπλαση

Τα γηραιά κύτταρα φεύγουν, ενώ τα νέα κύτταρα ενθαρρύνονται ώστε να ανέβουν στην επιφάνεια της επιδερμίδας.
*Εξουδετέρωση φθορών

Ο ύπνος διεγείρει τη μελατονίνη, μια ισχυρή αντιοξειδωτική ορμόνη που διεισδύει στον πυρήνα των κυττάρων προκειμένου να καταπολεμήσει τις βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες του περιβάλλοντος, οι οποίες δημιουργούν τις ρυτίδες και τις πανάδες.
*Σύσφιξη

Κατά τη διάρκεια του ύπνου ενισχύεται η ελαστικότητα και η σύσφιξη της επιδερμίδας και αυξάνεται το κολλαγόνο.
Πόσο ύπνο χρειαζόμαστε;

Ο ύπνος είναι απαραίτητος για την υγεία του οργανισμού μας, συμπεριλαμβανομένου του δέρματός μας. Ωστόσο, όλα θέλουν το μέτρο τους. Οι ειδικοί τονίζουν ότι δεν χρειαζόμαστε περισσότερες από 7-9 ώρες ύπνου. Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, οι πολλές ώρες ύπνου (δηλαδή πάνω 10) είναι εξίσου επιβαρυντικές με τις λίγες ώρες ύπνου, αφού αποδομούν τα κύτταρα και μειώνουν τον ρυθμό ανανέωσής τους.
Tips για να ξυπνάμε ομορφότερες

Προτού ξαπλώσουμε, τρώμε ελαφριά και αποφεύγουμε την κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα και την καφεΐνη, καθώς αποτελούν αιτίες πρηξίματος.
Δεν παραλείπουμε ποτέ το σχολαστικό ντεμακιγιάζ, όσο κουρασμένες κι αν είμαστε.
Ακόμη κι αν δεν έχουμε βαφτεί, καθαρίζουμε προσεκτικά το πρόσωπό μας, ώστε η επιδερμίδα να «αναπνεύσει» και να οξυγονωθεί.
Προτιμάμε μαξιλαροθήκες από σατέν ή μετάξι, που δεν δημιουργούν σημάδια στο πρόσωπο.
Απλώνουμε μια ενυδατική κρέμα, κατάλληλη για τον τύπο και τις ανάγκες της επιδερμίδας μας.
Προαιρετικά, φοράμε μια μάσκα ύπνου στα μάτια, ώστε να μπλοκάρουμε το φως και να χαλαρώσουμε τους μυς της περιοχής.