Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, θα δώσει το παρόν μαζί με μέλη της Δημοτικής Αρχής, την Τετάρτη 7 Απριλίου, στην απεργία – αποχή που θα πραγματοποιηθεί στην λαϊκή αγορά της Αγίας Βαρβάρας, στο πλαίσιο της πανελλαδικής αγωνιστικής κινητοποίησης που θα πραγματοποιηθεί στους χώρους των λαϊκών, με αίτημα την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου για τις λαϊκές αγορές, που προωθεί η Κυβέρνηση και είναι καταστροφικό για παραγωγούς, αυτοαπασχολούμενους πωλητές και για τους καταναλωτές.

Το θέμα τέθηκε από τον Δήμαρχο και στον αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα. Η Δημοτική Αρχή θα φέρει το θέμα και στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Με το συγκεκριμένο κυβερνητικό νομοσχέδιο, αλλάζει ριζικά την κατάσταση στο υπαίθριο εμπόριο σε βάρος των επαγγελματιών και  του λαού για την ενίσχυση επιχειρηματικών συμφερόντων αφού:

  • Δίνεται η δυνατότητα αδειοδότησης σε εταιρείες, πέρα από τα φυσικά πρόσωπα όπως ισχύει σήμερα.
  • Δημιουργούνται νέοι φορείς διαχείρισης λαϊκών αγορών καταρχάς στην Αττική και Θεσσαλονίκη (επέκταση στη συνέχεια στις υπόλοιπες περιοχές) με την μορφή ΣΔΙΤ οι οποίες ΣΔΙΤ  αντικαθιστούν τις επιτροπές λαϊκών αγορών της κάθε Περιφέρειας. Παραδίδεται δηλαδή, ένα ακόμα πεδίο κερδοφορίας, στο επιχειρηματικό κεφάλαιο σε βάρος παραγωγών και αυτοαπασχολούμενων, οι οποίοι οδηγούνται σε απώλεια θέσεων εργασίας και αφανισμό.
  • Καταργεί την μόνιμη άδεια πωλητή λαϊκών αγορών και την δυνατότητα μεταβίβασής της με την κάθε θέση να βγαίνει σε πλειστηριασμό.
  • Παραγωγοί και επαγγελματίες χάνουν τις θέσεις τους μετά το τέλος της τελευταίας θεώρησης της άδειάς τους αφού θα συμμετέχουν σε προκήρυξη θέσης λαϊκών αγορών με «πλειοδοσία».
  • Αλλάζει το σύστημα μοριοδότησης καταργώντας τα κοινωνικά κριτήρια τα οποία αντικαθιστά με την υψηλότερη οικονομική προσφορά του αιτούντος θέση.

Όσο και αν αναδιπλώνεται η Κυβέρνηση δια του αρμόδιου Υπουργού ή αναγκάζεται σε διαψεύσεις, δεν μπορεί να κρύψει την επιδίωξή της, που είναι η εφαρμογή της επιλογής της Ε.Ε. και των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, για κυριαρχία των μεγάλων επιχειρηματιών και αλυσίδων και στο χώρο των λαϊκών αγορών.

Οι λαϊκές αγορές πρέπει να παραμείνουν στα χέρια των αυτοαπασχολούμενων παραγωγών και εμπόρων, για να συνεχίσουν να προσφέρουν ποιοτικά και φθηνά προϊόντα στους καταναλωτές.