Ξεκίνησαν σαν μία μικρή ομάδα. Πλέον η δράση τους έχει γίνει γνωστή στην Πάτρα και όχι μόνο, αφού μέσα από το διαδίκτυο οι πληροφορίες ταξιδεύουν.

Αρκετοί έχουν μάθει για μία ομάδα νεαρών παιδιών που αντί να κάθονται να πίνουν τον καφέ τους στον ελεύθερο χρόνο τους ή να κάνουν τις βόλτες τους, αποφάσισαν το εξής απλό.

Να καθαρίζουν από τα σκουπίδια τους υπαίθριους χώρους της περιοχής που για τον έναν ή τον άλλο λόγο έχουν εγκαταλειφθεί από την πολιτεία και τους φορείς. Οι περισσότεροι από εμάς τα βάζουμε με τους φορείς όταν βλέπουμε χώρους που θα μπορούσαν να ήταν κρυφοί παράδεισοι, όμως, έχουν μετατραπεί σε σκουπιδότοπους. 

Και καλά κάνουμε σε έναν βαθμό αφού αυτοί έχουν την ευθύνη. Όμως η συγκεκριμένη ομάδα δεν έμεινε μόνο στο.. ανάθεμα. Πήρε την κατάσταση στα χέρια της μέσα από τις δράσεις της. Το πιο σημαντικό; Η ανταπόκριση του κόσμου μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα ήταν μεγάλη.

Οι Project Kα.Πα από μια μικρή ομάδα, με λιγοστά άτομα έχει φτάσει να αριθμεί πλέον κοντά στα 100 μέλη και η συμμετοχή του κόσμου στις δράσεις της, που στοχεύουν πάντα στην βελτίωση των υπαίθριων χώρων, καθαρίζοντας τους από τα σκουπίδια, έχει μια συνεχής αυξητική τάση.

Στο patrasevents.gr μιλούν δύο από τα παιδιά που αποτέλεσαν τον πρωτογενή πυρήνα της ξεχωριστής αυτής ομάδας, ο Σπύρος Μακρής κα η Μαρία Ραλλούση.


P.E.: Τι είναι αυτό που σας ώθησε το να φτιάξετε αυτή την ομάδα με αυτόν τον ειδικό σκοπό;

Pr.K.: Το να καθαρίζουμε τους υπαίθριους χώρους που πάμε και είχαν σκουπίδια υπήρχε μέσα μας πάντα σαν ιδεολογία και πριν την δημιουργία της ομάδας όπως την βλέπουμε σήμερα.

Για παράδειγμα μετά από κάθε μπάνιο μας πάντα καθαρίζαμε την παραλία μόνοι η με τους φίλους μας. Αυτό που μας ώθησε να το κάνουμε οργανωμένα ήταν όταν τον Νοέμβρη ανακαλύψαμε την ομάδα στο facebook «Save Your Hood», η οποία οργανώνει μέσω polls κάθε βδομάδα καθαρισμούς σε όλη την Ελλάδα.

Εκεί είδαμε ότι υπάρχουν και άλλα άτομα στην Πάτρα που ενδιαφέρονται για αυτό που κάνουμε και έτσι αποφασίσαμε να φτιάξουμε την ομάδα μας στο facebook.

Να αναφέρουμε πως η ομάδα αυτή έχει μέσο όρο 1.400 εθελοντές σε όλη την Ελλάδα κάθε βδομάδα με 120 δράσεις και μέχρι ώρας συνολικά έχουν μαζευτεί 400.000 λίτρα σκουπίδια.


P.E.: Ποιες ήταν οι δυσκολίες που παρουσιάστηκαν στον δρόμο σας όταν κάνετε πράξη τη σκέψη και ενεργοποιηθήκατε;

Pr.K.: Η αλήθεια είναι ότι δεν αντιμετωπίσαμε κάποια ιδιαίτερη δυσκολία. Ο κόσμος ανταποκρίθηκε κατευθείαν και με χαρά στο κάλεσμα μας.

Το ίδιο και ο δήμος που έπειτα από επικοινωνία μας πάει στο τέλος κάθε δράσης και μαζεύει τις συγκεντρωμένες σακούλες. Στην πραγματικότητα η μόνη δυσκολία είναι τα ίδια τα σκουπίδια, ο όγκος τους.

P.E.: Πείτε μου δύο λόγια για την ανταπόκριση του κόσμου στις δράσεις σας; Ξέρω ότι από μία μια μικρή ομάδα που ήσασταν αρχικά έχει αυξηθεί αρκετά.

Pr.K. : Στην πρώτη επίσημη δράση ως project Κα.Πα ήμασταν 7 άτομα, ενώ στην τελευταία πριν περιοριστούμε από τα μέτρα είχαμε φτάσει να είμαστε 62!

Είναι συγκινητικό το πόσο άμεσα ανταποκρίθηκαν οι πολίτες και με τη όρεξη και μεράκι ήρθαν στις δράσεις ώστε να συμβάλουν στο να ομορφύνουν οι γειτονιές μας! Αυτή τη στιγμή μετράμε 101 ας πούμε «μέλη». Σαν τα Δαλματίας…..

P.E.: Πηγαίνετε και μαζεύετε απορρίμματα και καθαρίζετε χώρους απομακρυσμένους, εκεί που δεν πάνε οι πολλοί. Πόσο τέτοιοι εγκαταλειμμένοι επί της ουσίας χώροι υπάρχουν στην Πάτρα;

Pr.K.: Υπάρχουν αρκετοί χώροι σε όλη την έκταση της Πάτρας δυστυχώς. Και μάλιστα πάνε και οι πολλοί, απλά δεν μαζεύουν φεύγοντας.


P.E.: Πείτε μου ορισμένους από αυτούς τους χώρους που σας έρχονται στο μυαλό και έναν χώρο που δεν έχετε πάει ακόμα και έχετε στα σχέδια σας για να καθαρίσετε;

Pr.K.: Μεγάλο πρόβλημα είχαν οι γραμμές στην Αθηνών, οι οποίες είναι στη δικαιοδοσία του ΟΣΕ, και τα πλατώματα στον Ομπλό. 

Το μεγάλο σοκ το πάθαμε σε μια ρεματιά στον Ρωμανό όπου κάποιος είχε πετάξει παλιούς προφυλακτήρες και ανταλλακτικά αυτοκινήτων, βέβαια το πρόβλημα λύθηκε σε δύο ώρες σε συνεργασία του πολιτιστικού συλλόγου Ρωμανού και των υπέροχων εθελοντών μας που χώθηκαν μέσα στη ρεματιά και διέθεσαν και τα φορτηγάκια τους για να καταφέρουμε να τα μεταφέρουμε.

Ο επόμενος μεγάλος χώρος που έχουμε στα σχέδια και έχει μεγάλο πρόβλημα είναι το ποτάμι του Γλαύκου. Πολλά σκουπίδια και πάρα πολλά μπάζα!


P.E.: Φαντάζομαι γνωρίζοντας αυτούς τους χώρους θα έχετε φανταστεί πως θα μπορούσε να ήταν αν αξιοποιούνταν από την πόλη ή αν έστω τους φρόντιζε πιο συχνά. Τι θα μπορούσαν να προσφέρουν στους Πατρινούς;

Pr.K.: Αναψυχή και μια πράσινη ανάσα ακριβώς κάτω από τη μύτη τους. Yπάρχουν παρκάκια και χώροι πρασίνου σε κάθε γειτονιά στην Πάτρα. Απλώς οι ίδιοι οι κάτοικοι έχουν επιλέξει να τις μετατρέψουν σε χωματερές.

P.E. Τι είναι αυτό που οδηγεί τον κόσμο στο να πετάει μπάζα και σκουπίδια σε χώρους που θα μπορούσαν να ήταν μικροί θησαυροί για την πόλη. Η άγνοια κυρίως ή αδιαφορία; Που νομίζετε ότι οφείλετε αυτή η στάση;

Pr.K.: Και η άγνοια εν μέρει αλλά κυρίως η αδιαφορία και η έλλειψη περιβαλλοντικής παιδείας που δυστυχώς περνάει από γενιά σε γενιά. Καταλαβαίνουμε πως είναι δύσκολο να περάσεις μια νέα πιο πράσινη νοοτροπία σε έναν άνθρωπο μεγαλύτερης ηλικίας.

Αλλά το να βλέπεις παιδιά και νέους ανθρώπους, που έχουν πρόσβαση στην πληροφορία του τι γίνεται στον πλανήτη, να πετάνε τα σκουπίδια τους χύμα, αυτό είναι απαράδεκτο!


P.E.: Έχει γίνει αρκετός λόγος τελευταία για την κλιματική αλλαγή και τον πράσινο εναλλακτικό τρόπο σκέψης, αλλά και για την ανάπτυξη μιας οικολογικής πολιτικής. Ποια είναι η άποψη σας πάνω σε αυτό; 

Pr.K.: Αυτό είναι μια μεγάλη κουβέντα. Δυστυχώς πλέον εκεί που έχουν φτάσει τα πράγματα η στροφή στον πράσινο εναλλακτικό τρόπο ζωής δεν αποτελεί επιλογή αλλά είναι μονόδρομος, είναι αναγκαστική για την ομαλή επιβίωση μας.

Και είναι κάτι που πρέπει να μαθαίνεται από πολύ μικρή ηλικία στα σχολεία. Δυστυχώς η Ελλάδα είναι ακόμα αρκετά πίσω σε αυτό το ζήτημα αλλά γίνεται προσπάθεια.

Για εμάς πάντως το θέμα ξεκινάει ατομικά. Αν κάνω εγώ το σωστό, και αυτό που μου αναλογεί, και το επικοινωνώ ίσως παρακινήσω και τον διπλανό μου και τότε η προσπάθεια γίνεται συλλογική!

*Όποιος θέλει να ακολουθήσει τις δράσεις της ομάδας μπορεί να την βρει στο Facebook: Project Κα.Πα. και στο Instagram: project_kapa.