Φρούδες αποδείχτηκαν οι ελπίδες των εμπόρων της Πάτρας και της Αχαΐας, αλλά και τα παραθυράκια που άφησε ο υπουργός για το άνοιγμα του λιανικού εμπορίου και στην περιοχή, μετά το μπλόκο που, σύμφωνα με την κυβέρνηση εισηγήθηκαν, τα μέλη της επιτροπής.

Η κυβέρνηση και συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν κάνει πίσω, προβάλλοντας ως επιχείρημα τις εισηγήσεις των ειδικών.

Σύμφωνα με την διαρροή και τις πληροφορίες που έχουν προκύψει από τις συσκέψεις των ειδικών η κυβέρνηση είχε θέσει «κόκκινη γραμμή» για το λιανικό εμπόριο της Αττικής με τους επιδημιολόγους να είναι κάθετα αντίθετοι.

Στην περίπτωση της Αχαΐας η «κόκκινη γραμμή» για καθαρά πολιτικούς λόγους αφού την απόφαση την παίρνει η κυβέρνηση επί της ουσίας και όχι επιστημονικούς, σβήνει μονοκονδυλιά.

Τα λιανικό εμπόριο, παρά τις ελπίδες που άφησε ο υπουργός στη σύσκεψη για άνοιγμα, έστω και με τη μέθοδο του click away, θα παραμείνει για ακόμα μία εβδομάδα κλειστό.

Τουλάχιστον. Η αντίδραση των εμπόρων στο όλο θέμα είναι ότι θα προχωρήσουν στο άνοιγμα των καταστημάτων τους, με έναν συμβολικό τρόπο, με μαύρες σημαίες και χωρίς να δέχονται πελάτες, κίνηση που είχαν προαναγγείλει από το Σάββατο.

Και φυσικά αν θα υλοποιήσει η κυβέρνηση την χρηματική βοήθεια προς τις εμπορικές επιχειρήσεις της Αχαΐας που παραμένουν κλειστές, κάτι που έχει ζητήσει σε επιστολή του και ο περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης.

Η ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου

Σε ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος αναφέρει μετά τις εξελίξεις:  "Με την σημερινή μαζική και ειρηνική συγκέντρωση και διαμαρτυρία μας διεκδικήσαμε δυναμικά το δίκιο μας.
 
Παρά τα παράθυρα ελπίδας που άφησε ο Αν. Υπουργός κ. Πέτσας δεν υπάρχει θετική απόκριση από τη κυβέρνηση για το άνοιγμα των καταστημάτων μας.
 
Αναμένουμε και το είδος της αναγγελθείσας ενίσχυσης για να τοποθετηθούμε επ’ αυτής ελπίζοντας να είναι ουσιαστική και όχι επικοινωνιακή όπως η πλειοψηφία των μέχρι τώρα μέτρων.
 
Συνεχίζουμε τον αγώνα για το δικαίωμα στις ζωές μας. Όλοι την Δευτέρα το πρωί στις 9:00 στα καταστήματα μας χωρίς προσωπικό, με τα φώτα και την πόρτα μας ανοιχτή , με όλα τα ατομικά μέτρα προστασίας, χωρίς να εξυπηρετούμε καταναλωτές. Αναρτούμε το αφισάκι – κηδειόχαρτο του Συλλόγου και μαύρες σημαίες.
 
Να επισημάνουμε πως αυτό το δικαίωμα το έχουμε και δεν παρανομούμε! Καλούμε και τις δημόσιες υπηρεσίες να σταθούν σύμμαχοι της κοινωνίας και να μην δείξουν αδικαιολόγητο και υπερβάλλοντα ζήλο.
Ως εδώ, έχουμε φωνή!
Η Πάτρα ΑΠΑΙΤΕΙ δεν επαιτεί!
Όχι άλλος εμπαιγμός στην μικρομεσαία επιχείρηση!" 


Με δάκρυα στα μάτια φωνάζει έμπορος στην Πάτρα ένα πρωτοφανές ξέσπασμα στον Αυτιά ...